Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Польща закриває кордон для російських і білоруських вантажівок

З 1 червня Польща повністю заборонить в'їзд російських і білоруських фур через кордон з Білоруссю.
Фото ілюстративне

Таку постанову від 29 травня опублікував польський уряд, пише DW.

Згідно з постановою, до особливого розпорядження забороняється в'їзд через польсько-білоруський кордон вантажних автомобілів, тягачів, причепів, напівпричепів і автопотягів, зареєстрованих у Росії або Білорусі.

Водночас про запровадження такої ж заборони на кордоні Польщі та Калінінградської області РФ у документі не йдеться.

DW пригадує причину загострення полько-білоруських відносин. Зокрема 8 лютого суд у Білорусі позбавив волі відомого польського журналіста й активіста Анджея Почобута за заклики до запровадження санкцій проти Білорусі. У відповідь Польща припинила на кордоні з Білоруссю роботу пункту пропуску "Бобровники". Тоді офіційний Мінськ обмежив пересування польських фур, заборонивши їм в'їжджати до Білорусі через Литву та Латвію. Можливість в'їзду залишилась через пункт пропуску на білорусько-польському кордоні "Кукурики-Козловичі". Утім польська влада обмежила через цей пункт рух для російських і білоруських вантажівок.

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю "стіну" завдовжки 186 кілометрів і заввишки 5,5 метра, з колючим дротом та електронними системами контролю. На проєкт витратили близько 350 мільйонів євро.

Цього року аналогійну стіну планують звести на кордоні з РФ. Наприкінці минулого місяця прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що охорону кордону з Калінінградською областю РФ посилять так само як і кордон з Білоруссю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ