Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Польська та українська сторони проводять переговори щодо утилізації ракетного палива «Меланж» у Радехові на Львівщині

Кабінет Міністрів України затвердив Перелік компонентів рідкого ракетного палива меланж, що зберігаються на 6 спеціальних об’єктах Збройних Сил України і підлягають утилізації у 2009-2010 роках. Зокрема, заплановано утилізувати надлишкових та некондиційних компонентів ракетного палива меланж типу 20Ф, 20і, 20К, 27і та 27П в Калинівці Вінницької області – 948,9 кілограм, у Ценживі Івано-Франківської області – понад 2,2 тисячі тонн, у Радехові Львівської області – понад 2,9 тисячі тонн, -- повідомляє прес-служба Міністерства оборони.
Водночас у Західному оперативному командуванні Збройних сил України «Гал-info» повідомили, що наразі тривають переговори з польською стороною щодо утилізації меланжу, який зберігається у Радехові Львівської області. Зокрема йдеться про виділення фінансування. «Польська сторона планує виділити на утилізацію 50 % тих коштів, які виділить Україна», -- сказав у коментарі агенції полковник Сергій Адамчук.
За словами полковника, на 2009 рік запланована утилізація ракетного палива , що зберігається в Ценживі та Калинівці. На даний час у Австрії проходить відповідний тендер.
Загалом на утилізацію ракетного палива, за повідомленням Міноборони, на 2009-10 роки передбачено виділити 26,9 мільйонів гривень. На сьогодні на 6 складах ракетного палива Збройних Сил України зберігається 16,3 тонн меланжів.
Нагадаємо, 5 березня 2008 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та Організацією з безпеки і співробітництва в Європі щодо проекту ОБСЄ – Україна стосовно утилізації запасів меланжу (компонента рідкого ракетного палива). В рамках реалізації проекту 15 грудня 2008 року Секретаріатом ОБСЄ оголошено про початок процедури відкритого міжнародного тендеру з утилізації 3.000 тонн меланжу, які зберігаються на складах ракетного палива у смт Калинівка Вінницької області та селищі Ценжів Івано-Франківської області. 9 лютого 2009 року у Києві Секретаріатом ОБСЄ спільно з Міністерством оборони України була проведена конференція із залученням учасників міжнародного тендеру та зацікавлених центральних органів виконавчої влади. Метою конференції було роз’яснення тендерних вимог надання потенційним учасникам торгів відповідей на питання щодо реалізації проекту. Утилізація меланжів здійснюватиметься з використанням обґрунтованого і перевіреного технологічного рішення за умови, що воно відповідатиме чинним європейським та національним стандартам екологічної безпеки.
Меланж – це багатокомпонентна суміш азотної кислоти, окисів азоту та інгібіторів корозії. Летюча, агресивна, високотоксична та гігроскопічна рідина, що застосовується як окислювач ракетного пального у рідинно-паливних ракетних двигунах. Окислювачі на основі азотної кислоти не горять та не вибухають, але вони викликають самоспалахування деяких горючих матеріалів, у тому числі ракетного пального.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ