Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Понад 640 тисяч освітян не підтримують новий проект закону «Про освіту»

Понад 640 тисяч освітян не підтримують новий проект закону «Про освіту». Повідомили Гал-інфо в прес-службі Профспілки працівників освіти і науки України.

На розгляді у Верховній Раді України знаходиться законопроект «Про освіту», зареєстрований 19 листопада 2015 року за № 3491, поданий Кабінетом Міністрів України. 

Профспілка працівників освіти і науки України відзначає, що законопроект подано на розгляд парламентарів із порушенням Регламенту Кабінету Міністрів України, без погодження з всеукраїнськими профспілками та їх об'єднаннями. Він не був наданий на розгляд ні Профспілці працівників освіти і науки України, яка представляє понад 1,7 мільйона освітян, студентів й ветеранів педагогічної праці, ні Спільному представницькому органу об’єднань профспілок. А пропозиції та застереження, які подавалися до парламентського Комітету з питань науки і освіти та Міністерства освіти і науки України Профспілкою та її територіальними організаціями, не були враховані у жодному із доопрацьованих варіантів. 

Профспілка наголошує, що норми нового закону «Про освіту» повинні базуватися на гарантіях, визначених статтею 53 Конституції України, не можуть погіршувати зміст і обсяг прав освітян, що заборонено статтею 22 найвищого Закону, та враховувати Рекомендації ЮНЕСКО «Про становище вчителів». 

Делегати VIII з’їзду Профспілки працівників освіти і науки України, що нещодавно відбувся у Києві, дали негативну оцінку проекту закону, особливо в частині фінансування освітньої галузі, гарантій в оплаті праці педагогічних, науково-педагогічних працівників та спеціалістів освіти, їхніх трудових відносин, сертифікації, робочого часу.

Таку позицію галузевої профспілки своїми особистими підписами підтримали й засвідчили понад 640 тисяч вчителів, викладачів, вихователів, керівників гуртків, інших працівників загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних, вищих, професійно-технічних навчальних закладів, органів і установ освіти. Реєстри підписів та папки із підписами освітян й до сьогодні надходять на адресу ЦК Профспілки.

Від імені освітянської громадськості Профспілка висловлює категоричний протест прийняттю Закону України «Про освіту», норми якого будуть погіршувати та звужувати зміст прав та свобод освітян, порівняно з чинним законом.

Профспілка вимагає недопущення прийняття законопроекту «Про освіту» № 3491, в якому передбачено фінансування галузі в обсязі не менше 7 % ВВП, відсутні гарантії щодо рівня оплати праці педагогічних, науково-педагогічних працівників та спеціалістів освіти, погіршено їхні умови праці шляхом запровадження контрактів, сертифікації, конкурсів, подовженого робочого дня, наповнюваності класів і шкіл, оплати за підвищення педпрацівником кваліфікації, запропоновано норми про повернення коштів за навчання, відсутні норми про джерела виготовлення документів про освіту, звужено гарантії щодо забезпечення педагогічних працівників, зокрема сільської місцевості, житлово-комунальними послугами та інші, що звужують права освітян.

ЦК Профспілки спрямував відповідні листи до Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, голови профільного комітету Парламенту Лілії Гриневич щодо з вимогою при прийнятті нового закону «Про освіту» врахувати позицію делегатів VIII з’їзду Профспілки працівників освіти і науки України.

Сподіваємося, що понад 640 тисяч голосів освітян з усієї України змусять владу дослухатися до думки тих, кому працювати і навчатися за цим законом!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ