Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порошенко розглядає можливість проведення референдуму щодо автономії ОРДЛО, - ЗМІ

Президент Петро Порошенко розглядає можливість проведення референдуму, на якому громадяни України мають висловити своє ставлення до ідеї автономії відторгнутих територій Донбасу.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Сергій Рахманін з посиланням на джерела.

За його словами, такий референдум розглядається як альтернатива виборам в ОРДЛО.

"Віднедавна він (Порошенко, - ред.), за твердженнями наших джерел, періодично повертається до ідеї, від якої сам відмовився у 2015-му. Йдеться про можливість проведення референдуму, на якому громадяни України мають висловити своє ставлення до ідеї автономії відторгнутих територій Донбасу. Мотив зрозумілий — якщо громадяни скажуть "так", президент зніме з себе відповідальність за проштовхування через Раду рішень, небезпечних для його рейтингу. Якщо скажуть "ні", він може виправдати зрив мінських домовленостей волею народу-суверена. Та тільки чи приймуть таке виправдання в Берліні й Вашингтоні, не кажучи вже про Москву? Петро Олексійович, слід гадати, побоюється різкої реакції і так роздратованого його необов'язковістю Заходу", - йдеться у статті.

"Хоча особи, близько обізнані з поглядами Петра Олексійовича, вважають, що бачити ОРДЛО (у будь-якому статусі) частиною України президент хоче так само, як і воювати", - пише Рахманін.

Крім того, за інформацією Рахманіна, напружує главу держави і ще один, суто технічний момент.

"Після виборів в ОРДЛО ці території, як і до того, не будуть підконтрольні Києву де-факто, але стануть такими де-юре. І тамтешні жителі знову можуть отримати право брати участь у загальнонаціональних виборах. Принаймні Москва це питання порушувала. І голосуватимуть на парламентських виборах (чергових чи дострокових) там вочевидь не за БПП. І вочевидь не за Петра Олексійовича — на президентських. А він всерйоз думає про другий термін. Уже. І абсолютно впевнений, що другу каденцію заслужив… У будь-якому разі, таке "розширення" електорального поля і на парламентських виборах, і на президентських дає додатковий шанс реваншистам", - йдеться у статті.

Нагадаємо, як раніше писав Рахманін у своїй статті "Зміна курсу?", вибори в ОРДЛО і визнання їх Києвом розглядаються як головний інструмент "достойного виходу Росії з війни на Донбасі", який дозволить Путіну одночасно і зберегти контроль над ОРДЛО, і ставити питання про зняття санкцій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ