Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Порошенко запропонував позбавляти громадянства за голосування на виборах інших країн

Президент Петро Порошенко запропонував припиняти громадянство України осіб, які добровільно взяли участь у виборах інших країн, - Еспресо.

Відповідний законопроект з’явився на сайті Верховної Ради.

Документ розроблено з метою удосконалення норм, які визначають підстави набуття громадянства України, а також вдосконалення механізму припинення громадянства України у разі добровільного набуття громадянином України громадянства іншої держави та запобігання випадкам подвійного громадянства.

Закон зазначає, що жителі Криму, які були вимушені взяти громадянство РФ внаслідок російської окупації півострова, не можуть бути позбавлені українського громадянства. Однак під цей пункт не підпадають особи, які взяли участь у виборах Російської Федерації.

Якщо повнолітній громадянин України скористався виборчим або іншим правом, яке йому надає іноземне громадянство, чи виконав обов'язки, які на нього покладає іноземне громадянство, що підтверджують дані публічних реєстрів - то він втрачає українське громадянство. Також пропонується позбавляти українського громадянства в разі, якщо особа скористалася під час виїзду з України чи в’їзду в Україну паспортом іноземної держави. Під дію цієї норми потрапляють жителі Закарпаття, що взяли участь у виборах Угорщини.

За новим законом громадянство надається тільки тим, хто сам, або його мати, батько, дідусь чи бабуся народилися на території України до 1991 року. Хоча раніше давали також і тим, хто сам або його найближчі родичі просто проживали на території України. Таким чином можливість отримати українське громадянство позбавляються військові пенсіонери в Криму.

Еспресл

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ