Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порошенко заявив про готовність до референдуму після повернення Криму

Президент України Петро Порошенко заявив про готовність до проведення референдумів з територіальних питань відповідно до Конституції України після повернення Криму.

Про це Порошенко заявив у ПАРЄ, передає Еспресо.TV.

"Я очікую будь-чого, що відповідатиме українській Конституції. Наша Конституція передбачає проведення референдумів - місцевих і національних. Територіальна цілісність і суверенітет - це компетенція національного референдуму. Але Крим має повернутися до України - потім ми готові до будь-яких процесів у відповідності до української Конституції. Якщо Крим залишатиметься незаконно анексованим Росією після референдуму 2014 року, названого незаконним усіма міжнародними інституціями, це буде неможливо зробити", - сказав Порошенко.

Президент України наголосив, на незаконності "референдуму" в умовах окупації півострову.

"Не можна проводити референдуми під дулами російських танків - це не референдум і не має нічого спільного з демократією. Крим має повернутися до України", - сказав Порошенко.

Крім того, президент виключив будь-яку можливість торгів за українську територію, наголосивши, що цілісність України є умовою міжнародної безпеки.

"Ми не продаємо і не купуємо Крим - це не питання грошей, газу або нафти чи чогось іще. Це закон і порядок в Європі, це безпека в Європі і світі. Після незаконної анексії Криму Росія зруйнувала всю післявоєнну систему безпеки", - сказав Порошенко.

Український глава держави нагадав, що Росія та низка інших країн виступили гарантами недоторканності української території в обмін на відмову України від ядерної зброї.

"Росія разом із Великою Британією, США, Францією та Китаєм за Будапештським меморандумом була гарантом нашого суверенітету та територіальної цілісності, коли Україна відмовилася від третього у світі ядерного арсеналу. Це не питання, коли ми готові повернути собі ядерну зброю - ми проти цього і виступаємо за нерозповсюдження ядерної зброї. Це важливо для міжнародної безпеки. Це ще одна причина, чому ми потребуємо, єдності та солідарності всього світу в нашій боротьбі", - підсумував Порошенко.

Нагадаємо, 11 жовтня президент України Петро Порошенко прибув із візитом до Парламентської Асамблеї Ради Європи та відповів на питання представників міжнародної спільноти щодо України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ