Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Портрет професії: хто шукає роботу в агросфері

Аграрне виробництво — одна із небагатьох проф. областей, яку криза зачепила меншою мірою. За даними опитування роботодавців, лише 3% респондентів відповіли, що в них не було кризових ситуацій за останні 4-5 років і серед них в числі перших представники агробізнесу. Що можуть запропонувати ці фахівці ринку, розбирався Міжнародний кадровий портал hh.ua.

На стабільність розвитку галузі вказує і те, що великі агрохолдинги змогли дозволити собі масовий набір персоналу й запустити програми навчання молодих співробітників у 2015 році. Спеціалісти в агросфері досить затребувані на ринку праці, особливо в регіонах.

Як показав огляд бази резюме, роботу в аграрній галузі шукають переважно чоловіки. Практично 90% аудиторії пошукачів — представники сильної статі. Як правило, це люди середньої вікової категорії — 35-45 років. Дещо менше третини — молодь віком від 25 до 35 років. П’ята частина пошукачів знаходиться у віці 46-55 років. Такі зрілі кандидати мають відповідний досвід роботи. Троє із чотирьох — зі стажем понад 6 років. Кожен сьомий у професії від 3 до 6 років і майже кожен десятий — від 1 до 3 років. Тільки 2% пошукачів — спеціалісти-початківці.

Майже дві третини пошукачів мають вищу освіту (ступінь бакалавра або магістра), ще третина — незакінчену вищу. А ось знання іноземних мов залишає бажати кращого. Переважна більшість зазначили в резюме, що не володіють іноземною мовою або мають базовий рівень. Десята частина читає іноземну професійну літературу й стільки ж готові проходити інтерв’ю. При цьому лише 4% можуть похвалитися вільним володінням.

Практично четверо із п’яти пошукачів прагнуть працювати повний робочий день. 7% розглядають варіант віддаленої роботи або роботи за гнучким графіком. І лише 3-5% шукають позмінну роботу або зайнятість за вахтовим методом.

Відповідно до аналізу бази резюме, середня зарплата, на яку претендують спеціалісти в агросекторі, складає 10 000 грн. Ця сума перевищує середню зарплатну пропозицію у цій галузі на 20%. Третина пошукачів зазначили свої зарплатні побажання в діапазоні 10-20 тис. грн, чверть — 6-10 тис. грн. Кожен сьомий претендує на матеріальну компенсацію в розмірі 20-30 тис. грн, а кожен десятий — понад 30 тис. грн. У решти зарплатні побажання більш скромні. Кожен восьмий хотів би заробляти від 4 до 6 тис. грн. А четверо зі ста готові задовольнятися мінімальною сумою — 2,5-4 тис. грн.

Серед своїх ключових навичок пошукачі найчастіше зазначають організаторські здібності й роботу в команді; управління персоналом і виробництвом; грамотне мовлення і навички ділової комунікації.

Дані були отримані в результаті аналізу бази резюме і вакансій Міжнародного кадрового порталу hh.ua в березні 2016 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ