Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Постає питання дискримінації російської, - Венеційська комісія

Венеційська комісія у висновку до мовної статті українського закону про освіту вказала на те, що стосовно російської мови «постають питання дискримінації», - Громадське.

Про це йдеться в опублікованому висновку Комісії на сайті Ради Європи.

«Новий Закон не надає жодних рішень для мов, які не є офіційними мовами Євросоюзу, зокрема, російської мови, як найбільш широко вживаної недержавної мови. Менш сприятливе ставлення до цих мов важко виправдати, і тому постає питання дискримінації», — йдеться у висновку.

При цьому в Комісії відзначили, що 7 стаття Закону забезпечує правові підстави для викладання предметів на офіційних мовах ЄС, таких як болгарська, угорська, румунська та польська.

«Видається, що українська влада має намір використовувати можливості, пропоновані цим положенням», — відзначили в ЄС.

Нагадаємо, що Венеційська комісія у висновках стосовно статті 7 у законі «Про загальну середню освіту» визначила, що стаття є рамковою і підлягає деталізації, а також потребує подовження перехідного терміну для імплементації.

Наразі в законі «Про освіту» йдеться, що повноцінно мовна стаття набуде чинності у 2020 році.

28 вересня в Україні набув чинності закон «Про освіту». Закон визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і більше мовах. 

У МЗС Угорщини наголосили, що блокуватимуть євроінтеграцію України, якщо закон про освіту не змінять.

Громадське

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ