Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Потурбував "Слугу народу" запитом? Отримай повістку в поліцію

Головну редакторку «Слідства.Інфо» викликали на допит у Нацполіцію після надісланого запиту нардепу Дубінському.

«В ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні слідчої дії — допит в якості свідка головної редакторки ГО “Слідство Інфо” Бабінець Анни. Просимо забезпечити явку 13.05.2020 року о 10.00 до Головного слідчого управління Національної поліції України», — йдеться у листі, який надійшов на адресу агенції Слідство.Інфо. У самій повістці наведено лише номер кримінального провадження без деталей, чого саме воно стосується. Також вказано, що йдеться про правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 163 Кримінального Кодексу України (Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер).

У ще одному листі, підписаному тією ж слідчою — Ільмірою Чередник — який надійшов на адресу «Слідства.Інфо», перелічено питання, на які має відповісти агенція. Ці питання стосуються запиту на інформацію, надісланого агенцією «Слідство.Інфо» народному депутату Олександру Дубінському у грудні 2019 року. Вони стосувалися його можливих зустрічей із фігурантами справи про імпічмент американського президента Дональда Трампа. Зокрема, про ймовірні контакти з Рудольфом Джуліані, персональним адвокатом Трампа. Такий запит, до слова, отримав і Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, і ще 12 посадовців.

«За 17 років, які я працюю журналісткою, ще ніколи не ходила на допит у поліцію за те, що написала запит народному депутату. Але обов’язково піду — з юристом. Все знімемо на відео і покажемо, як Головне слідче управління розслідує такі резонансні справи як запит народному депутату Олександру Дубінському і допитує через це журналістів-розслідувачів», — зазначила Анна Бабінець, додавши, що агенція надасть справі максимально широкий розголос як всередині країни, так і на міжнародному рівні.

У березні провідні світові медіаструктури вже стали на захист «Слідства.Інфо», назвавши долучення журналістського запиту до кримінального провадження тиском на редакцію. «Міжнародний інститут преси» (International Press Institute), який опікується захистом свободи слова, назвав кримінальне провадження щодо діяльності «Слідства.Інфо» абсурдом. А в «Комітеті захисту журналістів» (Committee to Protect Journalists) відзначили, що підтримують цінності агенції: «вона робить важливу для суспільства роботу і не повинна через це ставати предметом розслідування», йдеться в їхній заяві. Її підписали також міжнародна французька організація «Репортери без кордонів» (Reporters Without Borders), яка опікується свободою слова та боротьбою проти цензури, та всесвітня організація за свободу висловлювань «Артикль 19».

Також заяву про неприпустимість тиску на журналістів оприлюднив партнер «Слідство.Інфо», об’єднання журналістів-розслідувачів Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). В організації звинуватили правоохоронців у наступі на вільну пресу. «Це пряма атака на свободу преси та жорстока спроба залякати та змусити замовчати незалежне ЗМІ — не кажучи вже про втручання у висвітлення суспільно важливої інформації», — заявив співзасновник та головний редактор OCCRP Дрю Салліван.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ