Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Повернення РФ в ПАРЄ стане моральною капітуляцією Ради Європи, - Климпуш-Цинцадзе

Велике занепокоєння викликають події у Парламентській асамблеї Ради Європи, де під прикриттям ʺриторики діалогуʺ ведеться цинічна діяльність з повернення російської делегації у ПАРЄ при повному нехтуванні Росією резолюціями та цінностями організації.
У Києві відбулось засідання Х Сесії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща "Безпека ― розвиток ― демократія. Сильні разом"

Про це сказала Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на засіданні Х Сесії Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща ʺБезпека ― розвиток ― демократія. Сильні разомʺ, що відбулося у Києві, - інформує прес-служба Віце-прем'єр-міністра України.

ʺПовернення Росії в ПАРЄ стане моральною капітуляцією Ради Європи. Наприкінці  червня Асамблея розглядатиме резолюцію, яка може зняти санкції з РФ. Закликаю наших надійних друзів з Литви, Польщі та інших країн об’єднати зусилля задля протидії подібному сценаріюʺ, – підкреслила представниця українського Уряду.

Під час свого виступу Віце-прем’єр-міністр подякувала литовським і польським парламентарям за незмінну й послідовну позицію у протидії імперським амбіціям Кремля, невизнання російської окупації українського Криму і частини Донбасу.

ʺПольща та Литва завжди були надійними адвокатами європейської та євроатлантичної інтеграції України. Ми розраховуємо на ваш потужний голос і надалі. Європейське майбутнє України є гарантією безпеки та стабільності в регіоніʺ, – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що Кремль не робить жодних кроків для деескалації ситуації на окупованому сході України. Навпаки - кількість обстрілів зростає. Дії агресора підривають мінський процес і мирне врегулювання конфлікту. У цих умовах необхідна чітка, консолідована та тверда позиція Європейського Союзу та країн-членів НАТО.

Також вона додала, що одним із ключових питань євроатлантичної безпеки є стабільність у Чорному та Азовському морях. ʺРівно два тижні тому Міжнародний трибунал ООН з морського права постановив, що Росія має негайно звільнити наших громадян та повернути українські кораблі. Розраховуємо на підтримку міжнародних партнерів у продовженні тиску на Росію для виконання рішення судуʺ, – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Збільшення присутності кораблів НАТО у Чорноморському регіоні вже стало стримуючим фактором для Росії. Як позитивний сигнал ми сприймаємо зростання уваги держав-членів НАТО до загроз у Чорному морі й усвідомлення необхідності подальших скоординованих дій, зокрема, з Грузією та Україною, наголосила Віце-прем’єр-міністр.

ʺУкраїна вже є важливим елементом євроатлантичної безпеки і готова до тіснішої співпраці з партнерами. Наша безпека – це безпека Європи. На жаль, змушена констатувати, що відповідь ЄС на ситуацію у Чорноморському регіоні наразі є недостатньоюʺ, – підсумувала  Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Окремо Віце-прем’єр-міністр поінформувала присутніх про стан діалогу з ЄС. Два дні тому парламентарі ухвалили два ключових для подальшої секторальної інтеграції України та ЄС закони. Зокрема, було ратифіковано оновлений ʺенергетичнийʺ додаток №27 до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, що є передумовою для інтеграції України до енергетичних ринків ЄС. Також було ухвалено закон, необхідний для майбутнього ʺпромислового безвізуʺ українських товарів до Євросоюзу (для укладення угоди ACAA), розповіла вона.

ʺСподіваюся, подібний євроінтеграційний темп збережеться, і народні депутати ухвалять ще низку законопроектів, необхідних для спрощення доступу української продукції на європейські ринки. Необхідно забезпечити безперервність та позитивну динаміку нашого діалогу з ЄСʺ, – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

На засіданні МПА Україна-Литва-Польща також виступили Голова Комітету у закордонних справах Сейму Литовської Республіки Юозас Бєрнатоніс, віце-маршалк Сенату Республіки Польща Богдан Борусевич, Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко.

Юозас Бєрнатоніс зазначив, що Литва й надалі підтримуватиме нашу державу, адже успіх  України є дуже важливим для безпеки та стабільності Європи.

ʺ2025 та 2027 роки відкриють для України нове ʺвікно можливостейʺ, адже саме тоді в ЄС головуватимуть Польща та Литва відповідно.  І це насправді чудовий шанс для вашої країни. Однак і зараз ми не просто чекатимемо того часу, а вже готуватимемо конкретні напрацювання, що наблизять  Україну до членства в Європейському Союзі. Переконаний, що спільними зусиллями нам вдасться це зробитиʺ, - підкреслив очільник Комітету у закордонних справах Сейму Литви.

Своєю чергою Голова Комітету ВРУ у закордонних справах Ганна Гопко сказала, що після виборів у Європейський Парламент важливо напрацювати коаліцію друзів України, які просуватимуть її євроінтеграційний вектор. ʺМожливості, що відкриються перед Україною в рамках ініціативи Литви ʺУкраїна-2027ʺ дійсно великі, однак і зараз необхідно посилювати діалог з іншими країнами, які будуть головувати в Європейському Союзі до 2027 року, це Німеччина, Франція, Швеція, Польща і Литваʺ,  – підкреслила Ганна Гопко.

Після виступів та дискусії Голова Верховної Ради України Андрій Парубій вніс на розгляд учасників засідання питання зміни в статті 2 Статуту Асамблеї щодо збільшення кількості членів національних делегацій Асамблеї до 12 парламентарів від кожної країни. Дане рішення було ухвалено консенсусом.

Головуючий також вніс на розгляд питання зміни ст. 9 Статуту Асамблеї в частині створення Комітету з питань співробітництва у сфері безпеки, яке було ухвалено одноголосно.

Учасники засідання також ухвалили Заключний документ Десятої сесії Асамблеї.

Андрій Парубій повідомив, що наступна, 11-та Сесія МПА відбудеться у 2020 році у Республіці Польща.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ