Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Повісили на електричному стовпі: як на Львівщині НКВД влаштовувало показові страти
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Повісили на електричному стовпі: як на Львівщині НКВД влаштовувало показові страти

Цього дня, 30 грудня 1944 році у Щирці (тепер Пустомитівського р-ну) працівники НКВД влаштували показовий процес – повішали стрільця УПА Василя Фітя на псевдо «Дуб».

Народився Василь у 1925 р. в селі Попеляни (тепер Пустомитівського р-ну). Впіймали повстанця, коли той прийшов із лісу додому. Спочатку «Дуба» забрали до тюрми в Щирець, а потім завезли до Львова. НКВДисти зібрали людей і після оголошення вироку, прилюдно повісили Василя в центрі Щирця на площі Ринок на електричному стовпі.

Зі спогадів брата Василя Фітя – Богдана (також стрільця УПА): «Якось Василь прийшов додому о 4 год ранку. Його бачив сусід. Зброю сховав у соломі, бо у хаті маленька сестричка Оля. Вона могла комусь розповісти, що бачила у брата зброю. Люди згадують, що невдовзі, сусід, який бачив Василя, пішов у Щирець о 6 год ранку, нібито рвати зуб. На обід хата була оточена енкаведистами. 

Брата забрали та відвезли у щирецьку тюрму. Слідчий Богданов вів справу хлопця. Його били, катували, щоб видав тих, хто був у підпіллі. 26 грудня військовий трибунал у Львові засудив його до страти через повішання. 30 грудня 1944 р. вирок виконали. У центрі міста зібрали 350 чоловік, вивели дітей зі школи. На шиї юнака висіла табличка, на ній було написано «Бандит»».

Інформація зі сайту: http://www.schyrec.com

Проект Локальна Історія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ