Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Право власності: як у Львові шукають відповідальних за реконструкцію фонтана “Кульбаба”

Як стало відомо з системи публічних закупівель Prozorro, новим замовником проведення реконструкції фонтана "Кульбаба" на пл. Галицькій стало ЛМКП “Львівводоканал”.
Фонтан "Кульбаба"

На початку липня виконком Львівської міської ради ухвалив рішення передати фонтан з-під власності Галицької райдержадміністрації на баланс Львівводоканалу. 

Раніше Гал-інфо уже писало про ситуацію з фонтаном "Кульбаба", що знаходиться на площі Галицькій. Фонтан демонтували влітку 2019 року, а на його місці мав з’явитися сухий фонтан, подібний до того, що на площі Митній, але з відступами для сидіння. 

Замовником робіт на цьому об’єкті була Галицька районна державна адміністрація. Однак, проєктанти та замовники не передбачили проведення на цій ділянці археологічних досліджень, унаслідок чого будівельники зруйнували частину фундаменту давнього храму та знищили культурний шар XV ст.

З 2019 по лютий 2022 Галицька райдержадміністрація уклала кілька угод з проведення реконструкції об’єкта. Переможцем тендерів у різні роки було приватне підприємство "Патронат". На замовлення адміністрації підрядна організація проводила роботи з облаштування нового фонтану. 

Ремонтні роботи на цьому об'єкті упродовж двох років (з 2019 по 2021) та нових укладених угод з “коригуваннями” подорожчали на понад два мільйони. 

В останньому договорі від травня 2021 року на реконструкцію фонтана "Кульбаба" на площі Галицькій у Львові виділяли  5 793 875 грн (UA-2021-05-19-005816-c)

Згодом договір зазнав змін, і в новій укладеній угоді від 28 серпня 2021 між замовником та виконавцем йшлося про те, що підрядна організація ПП “Патронат”, яка знову виграла тендер, запропонувала провести реконструкцію за 5 млн гривень (4 979 128 тис. грн). Будівельні та інші роботи вартістю 3 979 128 обіцяли завершити до кінця 2021 року, а доопрацювання, пов’язані з гідравлікою, мали виконати цієї весни. 

Уже після укладення договору в Галицькій районній держадміністрації почали озвучувати претензії до виконавця з вимогою усунути невідповідності по предмету закупівлі. У грудні минулого року Антимонопольний комітет провів моніторинг процедури закупівлі на ознаки порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель в інформації, оприлюдненій в електронній системі закупівель по об’єкту “Реконструкція фонтану "Кульбаба" на пл. Галицькій у м. Львові (коригування)”. 

Згідно з висновком комісії, учасник ПП «ПАТРОНАТ» не підтвердив відповідність кваліфікаційному критерію «Наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід”. Також не було виявлено документ, в якому довели б, що підрядник має досвід виконання аналогічного (аналогічних) за предметом закупівлі договору (договорів).

Попри це, замовник, у конкретному випадку Галицька районна адміністрація, не відхилила тендерну пропозицію учасника ПП «ПАТРОНАТ» як таку, що не відповідає кваліфікаційним критеріям та уклала з ним договір раніше у серпні.

З огляду на встановлені порушення законодавства у сфері закупівель, Держаудитслужба зобов’язала сторони здійснити заходи щодо усунення виявлених порушень. 

Як повідомляло Твоє місто, у травні цього року з’явилася основа нового фонтана. Але у зв’язку з воєнним станом роботи над об’єктом, як й інші реконструкції в місті, вирішили поставити на паузу. Площа, на якій проводили реконструкцію була готова на 60%, а сам фонтан – лише на 30%. 

Утім, 8 липня під час засідання виконавчого комітету ЛМР було ухвалено рішення надати Львівському міському комунальному підприємству “Львівводоканал“ функції замовника на виконання робіт на об’єкті “Реконструкція фонтану “Кульбаба“ на пл. Галицькій у м. Львові (коригування)“. 

Згідно з рішенням, водоканал повинен прийняти проєктно-кошторисну документацію, договір, інші документи та матеріали, які стосуються виконання робіт на об’єкті, а також капітальні вкладення станом на початок поточного року на загальну суму 3 053 407  грн, і зокрема неоплачені роботи, які виконані у 2021 році вартістю 990 104 грн.  

Окремим пунктом у рішенні зазначено, що після завершення робіт і введення фонтана в експлуатацію, ЛМКП “Львівводоканал” повинне безплатно повернути фонтан на баланс Галицької районної адміністрації. 

27 липня 2022 року на сайті публічних закупівель Prozorro з’явилась інформація про те, що замовником коригування проєктно-кошторисної документації по даному об'єкту є Львівське міське КП “Львівводоканал”. Укласти ПКД за 44 тис. гривень (UA-2022-07-27-005544-a) погодилось ПП "Науково-виробнича фірма "Рутенія", з яким Галицька райдержадміністрація раніше укладала договори також щодо “Кульбаби”. 

Згідно з оприлюдненим тендером, у документі йдеться про те, що роботи з реконструкції повинні закінчитися до кінця грудня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ