Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Премія Сахарова важлива для всіх політв'язнів Кремля, - Клімкін у Львові

Те, що Європарламент офіційно оголосив переможцем премії "За свободу думки" імені Андрія Сахарова українського політв’язня Олега Сенцова, є важливим для всіх українців, яких незаконно утримують у російських тюрмах.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін в УКУ, Львів. Фото: Гал-інфо

Про це сьогодні, 25 жовтня, в рамках Безпекового форуму у Львові заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає кореспондент Гал-інфо.

"Присудження цієї премії дуже важливо не лише для Олега Сенцова, але й для всіх політичних в'язнів Кремля. Коли я спілкуюсь зі своїми зарубіжними партнерами, то наголошую, що Сенцов голодував не за себе, він голодував за звільнення всіх. І я вважаю, що Олег стане для Росії кимось настільки важливим, як для Радянського Союзу став сам Андрій Сахаров. Це суперова новина, яка нас всіх має надихнути працювати ще більше", - зазначив Павло Клімкін.

За словами глави українського МЗС, Росія сподівалась, що після припинення голодування світ забуде про Олега Сенцова та всіх інших українських політв'язнів, однак помилилась.

"Особисто для мене також дуже важливо те, що Олег отримав цю премію. Це вже послідовність, оскільки позавчора польське МЗС також присудило йому свою нагороду. Росія сподівалась, що після припинення голодування вдасться збити емоційну хвилю у світі. Але вона прорахувалась на 101%", - зазначив міністр.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін в УКУ, Львів. Фото: Гал-інфо

Павло Клімкін також запевнив, що у питанні звільнення політв'язнів Кремля Україна використовує всі можливі ресурси. 

"Зараз МЗС України задіює турецьку сторону для визволення політв'язнів. Про це були розмови із президентом Туреччини. Ви знаєте, що він дуже допомагав у звільненні Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова. Зараз ми продовжуємо співпрацю, дуже тісно контактуємо. У турецької сторони є відповідний список. Але в цьому питанні ми працюємо не лише з Туреччиною, а з усіма нашими друзями та партнерами - і ЄС, і США, і з релігійними представниками, тобто з усіма, хто може здійснювати реальний тиск на Росію", - зазначив міністр закордонних справ України. 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін в УКУ, Львів. Фото: Гал-інфо

На запитання журналістів про те, хто є у цих списках, Павло Клімкін відповів:

"Я дуже чесно кажу, що ми насправді можемо не знати про деяких політичних в'язнів у російських тюрмах. Тому говорити про точну їх кількість важко, але ми говоримо про щонайменше 70 осіб. Вони перебувають на території Росії та в окупованому Криму. Ми постійно поповнюємо наші списки, як тільки надходить нова інформація".

Глава МЗС також запевнив, що Росія утримує українських громадян з метою маніпуляції та тиску на інші країни.  

"Росія використовує наших політв'язнів як товар, як засіб тиску на наших друзів та партнерів і буде 100% намагатись використати їх перед наступними виборами - і президентськими, і парламентськими. Тобто це абсолютно свідома стратегія, яка створює найбільшу перепону для досягнення прогресу у звільненні наших співвітчизників".

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін в УКУ, Львів. Фото: Гал-інфо

"Я постійно зустрічаюсь із рідними полонених, розповідаю їм про те, що ми робимо, про нашу співпрацю з державами-партнерами, про дискусії на мінському майданчику тощо. Я розповідаю інформацію, яку не можу сказати зараз на камеру. Я свідомо не казатиму нічого про терміни, тому що це може завадити процесу звільнення. Ми працюємо над тим, що це було якнайшвидше, але дати якісь обнадійливі чи погані звістки сьогодні не можу і свідомо не хочу", - підсумував Павло Клімкін.  

Європарламент офіційно оголосив Сенцова переможцем премії Сахарова

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ