Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент Косова спрогнозував терміни "історичної угоди" з Сербією

Президент Косова Хашим Тачі висловив надію, що його країні вдасться досягти "історичної угоди" з Сербією, в результаті якої Косово зможе стати членом Організації Об'єднаних Націй. Тачі розраховує, що ця домовленість між Пріштіною і Белградом може бути досягнута до кінця 2018 року

Паралельно зі зближенням Сербії з ЄС Брюссель посилює тиск на Белград, наполягаючи на визнанні Сербією незалежності Косова.

"Угода між Косовом і Сербією, яка, як я вважаю, відбудеться в 2018 році, стане історичную  і всеосяжною. Вона призведе до членства Косова в ООН", - заявив Тачі в інтерв'ю агентству Reuters, опублікованому у вівторок, 13 лютого.

Президент Косова припустив, що країни зможуть прийти до нормалізації відносин навіть без визнання один одного незалежними державами.

У результаті війни 1999 року між Косовом і центральним урядом Сербії регіон перейшов під контроль ООН, залишаючись юридично автономією у складі Сербії. У 2008 році Пріштіна в односторонньому порядку проголосила незалежність, а в 2016 році уклала Угоду про асоціацію з ЄС.

Незалежність Косова визнали 115 держав, зокрема США, Канада, члени Європейського Союзу.

У той же час більше 80 країн-членів ООН незалежність Косова не визнають і вважають регіон частиною Сербії. Серед них – Китай, Росія, Білорусь, Україна, Ізраїль та інші.

Як повідомлялося, Єврокомісія визначила 2025 рік крайньою датою наступної хвилі розширення ЄС. Сербія та Чорногорія вже ведуть переговори про вступ в Євросоюз, Боснія Та Косово претендують на статус кандидата в члени ЄС. Євроінтеграцію Македонії стримує суперечку з Грецією з-за назви країни. Для Сербії проблемою є необхідність визнання незалежності Косово.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ