Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Президент підпише закон, що гарантує мирні та добровільні переходи парафій до ПЦУ

Як повідомили у прес-службі Президента України, Петро Порошенко під час виступу на Софійській площі заявив, що підпише закон, що гарантує мирні та добровільні переходи парафій до ПЦУ.

Президент Петро Порошенко подякував Верховній Раді України та її Голові Андрію Парубію за те, що Парламент підтримав його звернення до Вселенського Патріарха щодо надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України та прийняв необхідну законодавчу базу для того, щоб процес єднання в помісну Православну Церкву України відбувався мирно.

ʺДнями я підпишу закон, який гарантуватиме винятково мирні та добровільні переходи парафій в чіткій, визначеній законом України процедуріʺ,  - зазначив Петро Порошенко під час виступу на Софійській площі з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Президент особливо наголосив на важливості духовного фундаменту нашої незалежності. ʺМи твердо знаємо, яким має бути фундамент нашого дому. Ми знаємо, що у нього є ще одна незамінна опора, основа нашої духовної незалежності. Ми не можемо йти обраним нами шляхом, якщо українська православна громада розділена. Маємо позбавити ворога такого інструменту – інструменту послаблення нашої державності – як залежність церкви від Москви, від впливу країни-агресораʺ, - сказав Петро Порошенко.

Глава держави зазначив: ʺСтворення Православної Церкви України ще раз продемонструвало силу єдності. Ми вкотре пересвідчилися – коли ми єдині, для нас немає нічого неможливого.  Те, що роками десятиліттями, століттями здавалося недосяжним – збулося. Прийшов час, щоб на цьому духовному фундаменті, непідвласному жодним підступам ворога, ми продовжили будувати спільний мирний, процвітаючий, спільний для всіх український дімʺ.

ʺТомос – це ще один символ нашої незалежності і державної, і духовноїʺ, - додав він.

Глава держави нагадав слова, з якими Вселенський Патріарх звернувся після підписання Томосу до митрополита Київського і всієї України Епіфанія, а за його посередництвом до українського народу і всього світу: ʺДорогий наш брате, цього чудового історичного дня у священному осередку православ’я з нами перебувають князь Володимир, княгиня Ольга, а з ними разом усі нащадки української землі. Всі ті, хто стояв за свої очевидні права; хто завзято боронив їх як окремі права українського народу, як уселюдську справедливість, але також як і права особиʺ.

Президент також нагадав слова митрополита Володимира Сабодана, який закликав до створення єдиної помісної церкви і називав золотоверхий Київ ʺновим Єрусалимомʺ. За його словами, митрополит ʺтак називав наш Київ і заповідав своєму наступникові об’єднатися з усіма православними України в єдину помісну церквуʺ.

ʺВарто, щоб до цих слів щирого християнина і патріота нашої землі прислухалися всі, хто сьогодні вирішує, ставати членами Православної Церкви України, чи залишатися в церкві московськійʺ, - сказав Петро Порошенко. ʺМи хочемо і робимо так, щоб цей вибір і далі відбувався в мирі і спокої, без насильстваʺ, - додав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ