Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Президент: Росія має повернути Крим, відшкодувати Україні завданні збитки

Президент Петро Порошенко зазначає, що Україна прагне досягнення миру політико-дипломатичним шляхом, адже саме він відповідає національним інтересам держави. Про це він сказав під час проголошення у Верховній Раді щорічного Послання «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2018 році».

«Кремль намагається переконати наших союзників у нібито підготовці Україною силового сценарію визволення Донбасу. Звичайно, у нас має бути подібна опція, бо всяка армія має бути готова до будь-яких сценаріїв. В України є право на самооборону згідно із статтею 51 Статуту ООН. І ми на цьому окремо наголосили у нещодавно ухваленому Законі про реінтеграцію Донбасу. Але наша стратегія миру полягає у його досягненні політико-дипломатичним шляхом, бо саме такий варіант є оптимальним для України і відповідає нашим національним інтересам», - підкреслив він.

«Напад Росії почався зі спроби анексії Криму, і його поверненням він має завершитися – включно з відшкодуванням завданих збитків та наданням цього разу вже дієвих гарантій не повторення агресії. Боремося за це у міжнародних судах, і, переконаний, переможемо, як перемогли у Стокгольмі», - наголосив Глава держави.

«Ми переконуємо увесь світ, що будь-які поступки Кремлю без відновлення територіальної цілісності України – це поразка. Поразка права і свободи. Це програш демократичної Європи і перемога авторитарної Азіопи. А тим часом у нас самих всю країну обтикано біг-бордами із закликом до «компромісу» з агресором. Ледве не кожний стовп обсіли «голуби миру»… Тільки тінь від них, від цих голубів, наче від двоголового. І хай вас не вводить в оману заспокійливе воркотання, бо у дзьобах у цих горлиць – насіння миру на російських умовах», - наголосив Петро Порошенко.

«Мир» – це красива й приваблива обгортка, в яку можна покласти все, що завгодно. Тож ми маємо бути пильними. Не забуваймо, що ворог прийшов сюди не по Крим, і ворог прийшов сюди не по Донбас, ворог прийшов по всю Україну. І без України імперія не є можливою. То де будемо проводити межу так званого компромісу - по Дінцю, по Дніпру, чи може по Збручу?», - запитав Президент.

Петро Порошенко наголосив на необхідності прискорення процесу врегулювання ситуації в Україні, особливо в частині запровадження миротворчої місії під егідою ООН.

«Має бути продемонстрований реальний прогрес у врегулюванні, головним індикатором якого є узгодження параметрів розгортання на Донбасі миротворчої місії під егідою ООН», - сказав Глава держави.

Петро Порошенко повідомив, що має намір порушити це питання під час свого візиту до Сполучених Штатів Америки, де він братиме участь у засіданні Генеральної асамблеї ООН.

«Про це я буду говорити наступного тижня під час візиту і виступу у Нью-Йорку на Генеральній асамблеї Організації Об’єднаних Націй. Обов’язково на всій території України місія має бути розгорнута, обов’язково з її виходом на українсько-російський кордон», - сказав Президент.

«Це дозволить створити умови для виконання частини Мінських домовленостей, включно з виведенням російських військ з окупованої української території», - додав він.

«Якщо цього не станеться, Закон про особливий порядок місцевого самоврядування так і не запрацює. Це має бути наша логіка. Вся відповідальність за зрив Мінського процесу точно має лягти на Росію», - резюмував Глава держави.

Він також зазначив, що незважаючи на критику Мінського процесу, «саме завдяки тим домовленостям вдалося зупинити активну фазу агресії і добитися режиму санкцій, а головне – виграти час для розбудови армії та переходу від мобілізації до контрактного комплектування фронтових підрозділів».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ