Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Президент зобов’язав Кабмін та місцеві органи влади вжити невідкладні заходи щодо підтримки культури і духовності в Україні

Президент України Віктор Ющенко підписав Указ «Про деякі невідкладні заходи щодо підтримки культури і духовності в Україні», у якому доручив Кабінету Міністрів України, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям ужити невідкладних заходів, насамперед щодо своєчасного фінансування закладів, підприємств і організацій культури, у тому числі виплати заробітної плати – про це повідомляє прес-служба Президента.
В Указі також зазначено про необхідність збереження існуючої мережі заповідників, музеїв, бібліотек, театрів, видавництв, книгарень тощо, недопущення скорочення фінансування Державної програми розвитку і функціонування української мови на 2004 – 2010 роки, випуску книжкової продукції за програмою «Українська книга», культурологічних та літературно-художніх періодичних друкованих видань, зокрема газети «Культура і життя», та телеканала «Культура». Глава держави також поставив завдання забезпечити підтримку діяльності національних творчих спілок та їх осередків, громадських об'єднань національних меншин в Україні, а також проведення протиаварійних робіт на об'єктах культурної спадщини та залучення благодійних організацій, меценатів і спонсорів до участі у заходах, спрямованих на розвиток культури і мистецтв.
Цим указом Глава держави також зобов'язав відповідні центральні та місцеві органи виконавчої влади посилити охорону об'єктів культурної спадщини, музеїв, заповідників, бібліотек, архівів, інших закладів, підприємств та організацій культури.
Заступник Глави Секретаріату Президента України Юрій Богуцький наголосив, що передумовами прийняття рішення про підписання цього Указу стала ситуація, що склалася із виникненням заборгованості із виплатою заробітної плати працівникам національних театрів, художніх колективів, концертних та циркових організацій. Також спостерігаються проблеми з фінансуванням, зокрема, з державного бюджету програм, спрямованих на забезпечення розвитку української мови, української книжки, здійснення концертно-мистецьких та культурологічних загальнодержавних заходів, підтримку регіональних культурних ініціатив та аматорського мистецтва. Окрім того, як зазначив Ю. Богуцький, на сьогодні виникають проблеми з теплопостачанням, державною охороною музеїв та заповідників. До прикладу, станом на сьогодні у Львові закрито сорок книгарень.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ