Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Продавцям львівських кіосків платять 1100-1200 грн в місяць

Середня заробітна плата у МАФах Галицького району міста коливається близько 1200 грн. У деяких вона мінімальна і становить 1100 грн. В той же час, середня заробітна плата на підприємствах району у червні 2012 року склала 2868 грн. У МАФах, які торгують тютюновими виробами, а таких у Галицькому районі близько 60, заробітна плата, здебільшого, на рівні мінімальної і коливається в межах 1100-1200 грн. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

На прохання районної комісії із заробітної плати, деякі СПД погодились підняти зарплату працівників до 1400 – 1500 грн, повідомляє заступник голови Галицької РА з соціально-економічних та гуманітарних питань Ярослава Білостоцька.

«За період від лютого до травня 2012 року ми опрацювали 106 підприємців, 7 підприємців відмовились категорично підвищувати заробітну плату. Проте у нас підприємці, які одразу підняли заробітну плату до 1400 грн і більше, а також планують підвищувати ще. Після засідання комісії вони відреагували відразу. МАФи – це малий бізнес, його важко розвинути, але тут треба працювати чесно. Буде чесна праця – буде сприяння з боку влади», - зазначила Ярослава Білостоцька.

Одразу відреагувала на прохання комісії із заробітної плати власниця МАФу, у кому продають хліб на початку вул. Шпитальної. «Заробітна плата працівниці становить 1300 грн. Ми підвищили її ще в квітні, одразу після того, як нас запросили на засідання комісії. Влітку трохи важко виплачувати таку суму і податки, адже основна маса клієнтів поїхала з міста, проте коли збільшаться доходи, заробітну плату можна буде збільшувати і надалі», - розповіла власниця МАФу Марія Михальська.

Робота комісій із заробітної плати з підприємствами є плановою. В першу чергу опрацьовують підприємства з високими валовими доходами та низькими заробітними платами, підприємства торгової галузі та туристичні фірми. Сьогодні наголос поставлено на тимчасових спорудах, яких є близько 1,5 тис на території Львова.

«Біда наших МАФів – нелегальна праця. Під час рейду позаминулого року було виявлено близько 20 неоформлених працівників у МАФах. Минулого року загалом на всіх підприємствах району було виявлено 217 нелегальних працівників. Цього року ця цифра буде ще більшою, адже станом на сьогоднішні вже виявлено близько 120 працівників», - розповіла Ярослава Білостоцька.

Довідка:

На території Галицького району функціонує 137 МАФів на підставі відповідних дозвільних документів. У 5 з них термін дії договорів оренди земельних ділянок для обслуговування МАФів закінчився у грудні 2011 року; один МАФ не внесено у Перспективну схему розміщення малих архітектурних форм, хоч договір оренди земельної ділянки укладений до 2013 року.

Галицька районна адміністрація Львівської міської ради звернулась із відповідними позовами до Господарського суду Львівської області про демонтаж МАФів, які функціонують без дозвільних документів. На сьогодні із них демонтовано 4 малі архітектурні форми, щодо демонтажу ще двох МАФів триває судовий розгляд (ФОП Лисак І.М. на вул. Куліша, 46а та ФОП Галицький А.Є. на пл. Галицькій – вул. Валова, 4).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ