Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Профіль безпеки нової пандемічної вакцини кращий за добре відому вакцину проти сезонного грипу, – ВООЗ

Треба невідкладно готуватись до другої, можливо, навіть третьої хвилі пандемії, – про це йдеться в коментарі заступника регіонального директора ВООЗ Нати Менабде, передає урядовий портал.

«Наявні статистичні дані з першого погляду не лякають, особливо дані смертності. Дійсно, було трохи більше, ніж 300 випадків смертей, але це були молоді люди, вагітні жінки, діти, це специфічна особливість. І ще - те, що я зараз скажу, є надзвичайно важливим посланням. Смертність загалом не є набагато більшою, ніж від сезонного грипу, але в той же час, всі ці випадки смерті відбулися за дуже короткий період часу. І якщо припустити, що пандемія розвиватиметься таким самим темпом, то це означає дуже високу смертність у майбутньому, якщо темп не сповільнити.

Немає альтернативи вакцинації як методу профілактики другої та третьої хвиль пандемії, ми абсолютно переконані в цьому, і не потрібно пояснювати базові фундаментальні речі про цінність вакцинації.

Слід сказати, що вже 16 країн світу розпочали вакцинацію, і вони вже до цього часу використали 65 млн. доз вакцин загалом. Виходячи з даних, що вже наявні, з країн, які використовують вакцини, ми бачимо, що профіль безпеки нової пандемічної вакцини навіть кращий за профіль безпеки добре відомої нам вакцини проти сезонного грипу. Тому у нас немає серйозних застережень, які б утримували ВООЗ від того, щоб рекомендувати цю вакцину для вакцинації.

З іншого боку, ніколи не існує 100-відсоткової гарантії того, що при застосуванні вакцини не буде небажаних явищ. Певний відсоток небажаних ускладнень існує завжди. Але відсутність вакцинації наражає країну на набагато вищий ризик в кількості смертей і важких випадків, ніж ретельна, обережна вакцинація згідно з установленими правилами», – зазначено у коментарі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ