Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Проєкт «Солом’яний бичок» на 3 млн грн

Так називають проєкт із офіційною назвою «Створення міжмуніципального центру альтернативної енергетики» у Воле-Баранецькій ОТГ на Самбірщині.

Цими днями у Львівській обласній раді оголосили результати конкурсу проєктів співробітництва територіальних громад. Із 37 поданих на розгляд, переможними стали 16 на загальну суму 32,75 млн грн. На реалізацію цих проєктів Львівська обласна рада скерує 10 млн грн. Серед переможних – чотири проєкти від об’єднаних територіальних громад.

Воле-Баранецька і Бісковицька ОТГ утворені ще на початках реформи децентралізації. Перші вибори в ОТГ тут відбулися ще у 2015 році. Воютицька ОТГ - у 2017 р. За цей період сільські ради сповна скористалися перевагами реформи, полагодили інфраструктуру і, навіть, в  обмежених можливостях для малих ОТГ, навчилися писати розвиткові проєкти і залучати додаткові кошти.

Цього разу три громади спільно напрацювали ініціативу альтернативної енергетики. Загальна вартість проєкту – 3 млн 100 тис 500 грн., із них 1 млн 95 тис 756 грн профінансує Львівська обласна рада. 1 млн 600 тис в реалізацію проєкту повинні вкласти із бюджетів ОТГ. Ще 62 тис 500 спонсорських коштів внесе комунальне підприємство «Сільський господар «ДП».

Проєкт поширюється на територію Воле-Баранецької ОТГ, у складі якої 15 населених пунктів та 5251 мешканців, Воютицької ОТГ - 9 населених пунктів, 7433 мешканців та Бісковицької ОТГ із 8 населеними пунктами, 6143 мешканців. Загалом проєктом буде охоплено 32 населених пункти, у яких проживає 18827 мешканців, а також 13 об’єктів соціальної інфраструктури, зокрема приміщення органів місцевого самоврядування, школи, садки, амбулаторії первинної медичної допомоги, ФАПи і заклади культури.

«За останні три роки 13 будівель адміністративно-соціальної інфраструктури громад були обладнані твердопаливними котлами. Це дало змогу зменшити споживання газу на 63%. В сусідніх радах за цей період скоротили споживання газу на 30%. У планах наших сільських рад переобладнати ще 5 приміщень соціальної інфраструктури», - розповідає голова Воле-Баранецької ОТГ Григорій Григорович Чухрай.

Із переходом на альтернативне паливо, зіштовхнулися із іншою проблемою – постійне подорожчання дров, адже станом на січень 2020 року кубометр дров коштує вже 1280 грн.

«Територія нашої громади аграрна, декілька сільгоспвиробників щороку залишають на полях понад 7 тисяч тон соломи, яку можливо переробити на солом’яні брикети. Сільгоспвиробники готові віддавати солому безоплатно щонайменше протягом 10 років за умови самовивозу, адже тоді не треба витрачатись на її утилізацію», - стверджує голова громади.

За підрахунками спеціалістів Воле-Баранецької ОТГ, для ефективного проведення опалювального сезону у 13-ти адмінбудівлях із твердопаливними котлами потрібно 450 кубометрів дров, або 650 тон солом’яних брикетів. На опалення дровами потрібно передбачити у бюджеті понад 570 тисяч гривень.

Економічні розрахунки утвердили громади в тому, що єдиним виходом із цієї ситуації є закупівля лінії з виробництва солом’яних брикетів, що дозволить не тільки заощадити кошти на опалення, але й створить передумови для подальшої модернізації об’єктів адміністративно-соціальної інфраструктури.

Реалізація цього проекту за опалювальний сезон дає економію майже у 200 тисяч гривень. Ці кошти можуть бути спрямовані на подальше переобладнання адмінбудівель, що, знову ж таки, з кожним роком збільшуватиме суму економії бюджетних коштів.

За підсумками реалізації проєкту на території ОТГ створять ще чотири нові робочі місця по обслуговуванню лінії із виробництва. Навіть при завантаженості тільки пів року до бюджету громади повернеться орієнтовно 25 тисяч гривень із податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).

При спалюванні солом’яні брикети майже не дають диму. За оцінками науковців, вміст СО2 при спалюванні брикетів у 50 раз менший, ніж при спалюванні вугілля. У виробництві брикетів не використовується жодних хімічних домішок, клеїв тощо. Тобто, цей матеріал є насправді екологічно чистим.

Паливо із соломи – це альтернативний вид палива, що виробляється із поновлювальних природніх ресурсів. Їх виробництво не шкодить екології, не виснажує природні ресурси, фактично – це дармовий вид енергії.

Потреба для організації опалювального сезону становить 450 кубометрів дров. При ціні 1280 грн/куб у місцевих бюджетах громад на ці потреби треба передбачити 576 тисяч гривень. При опаленні брикетами потрібно 640 тон брикетів на опалювальний сезон. Прямі витрати по виготовленню брикетів, враховуючи транспортування, зарплату залучених працівників, витрати електроенергії тощо, становить на рівні 580-600 грн/тонну. Отже, вартість опалювального сезону брикетами становитиме не більше 384 тисячі гривень.

У розрахунках вартості проєкту, капітальні видатки становлять майже чотири млн. гривень, із них закупівля та монтаж обладнання – 3100 500 грн; витрати на виробництво 1500 т брикетів – 900 тис грн. Таким чином, витрати на закупівлю обладнання для громад окупляться повністю всього за 4 роки.

Продуктивність лінії із пресування брикетів ВТ-700, яку планується придбати у рамках проекту, становить 650 кг продукту за годину. Таким чином, за рік комунальне підприємство «Сільський господар «ДП» зможе заготовити до 1500 тон солом’яних брикетів. Так, як власні потреби оцінені у 640-650 тон, то для реалізації залишиться 850 тон брикетів. Від їх реалізації КП планує отримати 900 тисяч гривень, або 400 тисяч чистого прибутку.

На сьогодні громадам потрібно не більше 20% соломи, яку готові передати фермери. Відповідно, з’явиться можливість реалізовувати надлишок продукції сусіднім громадам. І попит на цю продукцію буде достатньо високим, адже завдяки низькій собівартості, брикети можна реалізовувати іншим органам місцевого самоврядування за пільговими цінами. Таким чином можна вплинути на енергетичну незалежність не тільки трьох громад, але й усього Самбірського району.

Скориставшись перевагами спільних інтересів і суміжного розміщення територіальних громад, адже доїхати з одної до іншої ОТГ можна за 15-20 хв, у найбільш ініціативній Воле-Баранецькій ОТГ за результатами реалізації проєкту, створять міжмуніципальний центр альтернативної енергетики, придбають потрібне обладнання.

Орієнтовний період реалізації проєкту від оголошення про проведення процедури відкритих торгів, аукціон, укладання договору на закупівлю лінії ВТ-700 та преса-підбирача розрахований до кінця весни 2020 року.

Вже на початку літа планують встановити обладнання, передати його на баланс комунального підприємства та запустити пробне виробництво брикетів.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ