Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Що потрібно знати про проєктування індустріальних парків

З прийняттям Закону України «Про індустріальні парки», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво» №5688, «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво» №5689, спрямованих на залучення інвестицій в промисловий сектор економіки, ми отримали унікальну можливість для відбудови промисловості України. Відбудова має відбуватись з врахуванням новітніх принципів сталого розвитку, екології, енергоефективності, принципу безвуглецевого сліду з мінімальною залежністю від викопного палива. 

Індустріальний парк  - визначена ініціатором створення індустріального парку відповідно до містобудівної документації облаштована відповідною інфраструктурою територія, у межах якої учасники ( резиденти)  індустріального парку можуть здійснювати господарську діяльність у сфері переробної промисловості, переробки промислових та/або побутових відходів (крім захоронення відходів), а також науково-технічну діяльність, діяльність у сфері інформації і електронних комунікацій на умовах, визначених цим Законом та договором про здійснення господарської діяльності у межах індустріального парку.

Метою створення і функціонування індустріальних парків на території України є забезпечення економічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності територій, активізації інвестиційної діяльності, створення нових робочих місць, розвиток сучасної виробничої та ринкової інфраструктури.

Функціонування індустріальних парків спрямоване на:

  •   залучення інвестицій та розвиток економіки України;
  •   вирівнювання економічного розвитку регіонів та підвищення якості життя населення України;
  •   запровадження інноваційних та енергозберігаючих технологій;
  •   створення нових робочих місць;
  •   сталий розвиток та захист навколишнього природного середовища.

Резиденти парку отримують: 

  • звільнення від імпортного ПДВ та мита на обладнання для виробництва без права відчуження цього обладнання впродовж 5 років;
  • звільнення від податку на прибуток на 10 років за умови реінвестування тієї частини прибутку, яка звільнена від оподаткування;
  • право отримання від  органів місцевого самоврядування пільги по окремих місцевих податках (податок на нерухоме майно, плата за землю, земельний податок).

Ініціаторами створення індустріального парку можуть бути органи державної влади, органи місцевого самоврядування, який згідно з Конституцією України здійснює право власника на землю від імені українського народу і відповідно до закону наділений повноваженнями розпорядження землею, а також юридична або фізична особа - власник чи орендар земельної ділянки, яка може бути використана та пропонується ним для створення індустріального парку.

Одним із найважливіших аспектів облаштування індустріального парку є вибір території  яка дозволить  будівництво об’єктів відповідно до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", чинних державних будівельних норм (ДБН), санітарного та природоохоронного законодавства.

Вимоги щодо земельної ділянки, умови її використання, вибір території, які об’єкти,  можуть розміщуватися на території, хто може бути ініціатором створення,  який порядок та умови створення індустріальних парків, як підготувати концепцію та спроєктувати  індустріальний парк, які умови здійснення господарської діяльності у межах індустріального парку, оцінка впливу на довкілля - ці та багато інших питань постають перед ініціаторами створення індустріального парку. 

Компанія «Центр ЛТД» готова запропонувати ефективні рішення щодо комплексного супроводу створення індустріального парку, оскільки маємо практичний досвід у сфері проєктування, екології та охорони праці та супроводу створення індустріальних парків, зокрема таких об’єктів як «Мостиська Драй порт», «Індустріальний парк «Захід Ресурс» та ін.

З повним переліком послуг та досвідом роботи Компанії можна ознайомитись на сайті за посиланням. Телефони для консультування: +38 096 781 05 37, +38 067 725 54 32, запитання на електрону пошту: [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ