Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Промислова зона "Сигнівка" забезпечить створення 6 тис. робочих місць

Сьогодні під час засідання виконавчого комітету ЛМР Роман Старецький, начальник управління інвестицій ЛМР, розповів про вже проведені заходи з розвитку промислової зони "Сигнівка", яка має забезпечити створення 6 тис. робочих місць. Про це повідомили 30 липня Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.
Фото ЛМР

Нагадаємо, у Львові з 2018 року діє програма перспективного розвитку промислових зон м. Львова, яка охоплює території "Сигнівка" та "Рясне-2". Програма, затверджена ухвалою сесії ЛМР, містить перелік заходів, що покликані створити сприятливі умови для функціонування цих зон і залучення інвесторів, зокрема – облаштування сучасної інженерної інфраструктури.

"Промислова зона "Сигнівка" була утворена внаслідок роботи робочої групи вкінці 2018 року, яка, власне, визначила перелік промислових зон, що є пріоритетами для міста. Відповідно, в цій зоні потрібно облаштувати інженерні мережі, зокрема електромережі та електричну підстанцію, адже промислова зона неможлива без інженерної інфраструктури, що і було передбачено відповідною ухвалою сесії ЛМР. Промислова зона "Сигнівка" покликана створити 6 тис. робочих місць і створити якісний індустріальний майданчик для інвесторів, тому зрозуміло, що заводити інвесторів у місце, де немає мереж, доріг – неможливо. Відповідно, за дорученням ради, ми почали облаштування мереж. На сьогодні у цьому районі проведено 4 МВт електроенергії, і зараз йдеться про додаткову потужність.

Зараз у центрі цієї зони маємо концентрацію тих комунікаційних мереж, які підводимо. Ця робота фактично вже є на завершенні, велику частину земельних ділянок ми продали – це близько 43 га, і у бюджет міста від цього поступило 250 млн грн.

Нагадаю, що промислова зона Сигнівка, площею 90 га, – це бічна вулиця від вул. Городоцької. Тут є 12 ділянок, є зона для індустріального парку. Над баченням розвитку цієї зони працювали експерти, можемо говорити про можливість залучення ще 300 млн грн від продажу земельних ділянок. Вже залучені 4 промислові інвестори. За реалістичними, стриманими прогнозами промислова зона може вливати у міський бюджет приблизно 78 млн грн від ПДФО", - розповів Роман Старецький, керівник управління інвестицій.

Відповідно, за словами Романа Старецького, з огляду на важливість облаштування інфраструктури зони "Сигнівка", було підготовлено рішення виконавчого комітету "Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проєктування об’єкта будівництва на нове будівництво ЛКП "Львівсвітло" КЛ 10 кВ та РП 10 кВ для електропостачання індустріального парку "Сигнівка" на вул. Північній у м. Львові", для збільшення потужностей електропостачання "Сигнівки".

"Вчора відбувався Конгрес місцевих та регіональних влад, і міністр – пан Чернишов – мав доповідь, підготовлені дуже серйозні рішення, бо ми програємо всім країнам щодо інвестиційної програми. На сьогодні держава підготувала рішення, щоб інвесторів, які заходять з виробництвом, звільняли від сплати податків, зокрема, податку на прибуток, ПДВ, також хочуть дати право органам місцевого самоврядування приймати рішення щодо легітимного послаблення навантаження щодо землі та інших речей. Сьогодні у пріоритеті – створення робочого місця, яке генерує податки. У світі, коли інвестор купує територію, вода, каналізація й інші мережі – все готове", - прокоментував міський голова Львова Андрій Садовий.

Однак депутати міської ради, котрі були присутні на засіданні виконавчого комітету, висловили зауваження щодо необхідності підтримки рішення, яке розглядали.

"Ми не маємо права давати землю безоплатно. Є оціночна вартість, і це було предметом обговорення антикорупційного суду України. У нас були дебати по індустріальному парку СіТіПі. Власне, позиція держави була на той час така, що цей інвестор відмовився входити в Україну через маніпуляції з боку держави. Але ми, міська рада, йдемо цією дорогою правильно, як це роблять поляки, чехи, словаки тощо. Нам важливо битись за кожне робоче місце. Питання дуже серйозне, треба зробити публічні дебати", - додав міський голова Львова Андрій Садовий.

Відтак, мер запропонував перенести розгляд питання, аби проговорити його у ширшому колі зацікавлених.

Детальніше про розвиток промислових зон Львова – за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ