Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Надзвичайні події

Протест на Львівській митниці: звільнені митники все "валять" на поляків

«Нас звільнили безпідставно за те, що ми начебто пропустили автомобілі, які не проїжджали, і ми їх не оформляли», – про це журналістам повідомив колишній начальник відділу митного оформлення №2 митного поста «Мостиська» Сергій Коваль під час акції протесту біля Львівської митниці.

«Нашому звільненню передувала робота комісії, яку прислав голова Митної служби на чолі з Степаном Дериволковим. Причиною стала інформація про пропуск на територію України у Рава-Руській більше як 90 машин, у Мостиській – більше як 20, у Краківці – більше як 32 машини. Я впевнений, що ці машини не проїжджали через ці пункти пропуску, але це інкримінують мені та моїм людям. Громадяни Польщі зацікавлені в тому, щоб отримати незаконне відшкодування ПДВ, вони зацікавлені отримати 16-22%, за такі речі їх неодноразово звинувачували. Мені соромно, що я працюю з ними в одній службі. Те, що відбувається тепер, – це знищення всього, що було створене за 19 років Львівської митниці», - розповів Сергій Коваль.

Звільнені митники написали скаргу до Президента України Віктора Януковича та Генерального прокурора України Віктора Пшонки.

«Це не перше звільнення у Західному регіоні. Я думаю, що це стосується подій 2004 року. Вже неодноразово заявлялось, що працівникам із Львівщини нема місця на Львівській митниці», - зазначив Сергій Коваль.

Також звільнені працівники Митної служби заявили, що вчора, 25 листопада, їх примусили підписати чисті папери лише із їхніми прізвищами. «Начальник митниці примусив підписати, в залі був психологічний тиск, ніхто не міг вийти із зали. Нам не показали жодних актів чи наказів. Навіть у документах є помилки. Там вказано, що я працюю на митному посту «Мостиська», хоча насправді працював на митному посту «Краківець». Це означає, що всі документи робилися поспіхом, аби швидко звільнити стільки людей із Львівської митниці», - заступник начальника відділу митного поста Краківець Олег Кісільов.

Нагадаємо, що вчора, 25 листопада, заступник голови Держмитслужби Степан Дериволков дав прес-конференцію у Львові. він заявив, що внаслідок перевірок на Львівській митниці звільнено 55 осіб, 14 людей отримали догани, 15 – понижені у званні. Зокрема, троє начальників митних постів отримали догани.

Заступник голови Держмитслужби також сказав, що було розкрито контрабандну схему. Невеликі вантажні транспортні засоби декларували товар на польській митниці, однак до українського пункту пропуску не доїжджали, а роздрібнювали товар, тобто невеликими частинами перевозили на легкових автомобілях.

Як повідомив Степан Дериволков, для того, щоб отримати від польської сторони інформацію про декларований товар, довелося звертатися аж до Брюсселю. Після цього зіставили документи. Саме таким чином було виявлено схему перевезення контрабанди.

Так, у пропускному пункті у Раві-Руській виявлено 97 транспортних засобів, які не довезли свій вантаж до українського кордону, у Мостиськах  – 26, у Краківці – 32.

Ніяких порушень не виявлено у Смільниці, де впроваджено спільний митний кордон. Як зазначив Степан Дериволков, країни ЄС не можуть мати спільних митних кордоні із не країнами ЄС, а у Смільниці впроваджено спільний митний контроль ще до входження Польщі у Євросоюз.

«У цій справі всі акти передані до Генеральної прокуратури. Думаю, спільно із правоохоронними органами нам вдасться виявити всі товари, які були ввезені на територію України», - повідомив Степан Дериволков.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ