Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Протягом 2005 року службами з питань охорони праці було обстежено 786 підприємств

16 березня під головуванням начальника відділу охорони праці, використання трудових ресурсів та зайнятості населення головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Сергія Кравченка відбулася чергова нарада спеціалістів служб з питань охорони праці органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Львівської області. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.
Як зазначив начальник відділу охорони праці, використання трудових ресурсів та зайнятості населення ГУПСЗН ОДА Сергій Кравченко, відповідно до плану підготовки та проведення тижневика у Львівській області необхідно створити оргкомітети за участю органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування, контролюючих та наглядових структур, профспілкових організацій, організацій роботодавців, структурних підрозділів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Львівській області та прийняти відповідні звернення до підприємців, промисловців та роботодавців щодо проведення 21 – 28 квітня 2006 року тижневика „ Культура праці як складова запобігання нещасним випадкам”. У рамках акції передбачається проведення оглядів – конкурсів стану промислової безпеки на підприємствах з метою заохочення роботодавців до активного сприяння культурі охорони праці. Крім того, територіальне управління Держпромгірнагляду України по Львівській області, служби з питань охорони праці райдержадміністрацій та виконкомів міст обласного значення, ГУ МНС, СЕС, ДАІ мають провести комплексні обстеження і цільові перевірки стану охорони праці на підприємствах Львівщини.
Сергій Кравченко повідомив, що протягом 2005 року службами з питань охорони праці було обстежено 786 підприємства, виявлено 5454 порушення, на усунення яких видано 842 приписи, взята участь у 193 комплексних і 502 спільних обстеженнях підприємств, зупинялась експлуатація 34 одиниць обладнання, 30 матеріалів було скеровано на притягнення керівників до відповідальності. Проведено 319 нарад з питань охорони праці за участю 4519 працівників, 63 засідання рад безпечної життєдіяльності населення, де було розглянуто 181 питання, організовано навчання з охорони праці 2126 керівників та працівників, надано 5429 консультацій підприємствам, підготовлено 1271 методична рекомендація, розглянуто 224 скарги, 332 матеріали розміщено у засобах масової інформації. Однак наглядово-профілактична робота залишається недостатньою і неефективною.
Як повідомив начальник відділу Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві Андрій Зуб, рівень смертельного виробничого травматизму протягом 2005 року значно зріс: з 30 у 2004 році до 44 осіб у 2005 (+ 14 чоловік або + 25%), також зафіксований ріст кількості травмованих працівників на виробництві – 821 проти 751 у 2004 році (+ 70 чоловік або + 8,6%), одночасно зменшилась кількість професійних захворювань на виробництві з 571 випадку у 2004 до 527 у 2005 році (- 44 або 7,8%).
Як зазначив провідний спеціаліст відділу охорони праці, використання трудових ресурсів та зайнятості населення ГУПСЗН ОДА Володимир Лозовий, у 2005 році в області отримали травми у побуті 102 тис. 501 громадянин, у тому числі 17 тис. 014 дітей віком до 14 років, смертельні травми отримали 2312 громадян області, з них 72 дитини. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість травмованих зменшилась на 6585 осіб або на -6,0%, кількість загиблих збільшилась на 150 осіб або на +6,9%, число травмованих дітей збільшилась на 483 особи або на +2,9%, кількість загиблих дітей збільшилась на 27 осіб або на +60,0%. Зростанню загального рівня кількості загиблих людей відбулося з наступних причин: випадкові падіння, утоплення, самогубства, алкогольні отруєння, пожежі та вбивства. Така ситуація склалася тому, що практично профілактикою травматизму невиробничого характеру ніхто не займається, а тільки констатуються факти.
Не все гаразд і з виконанням регіональної Програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища у Львівській області на 2002 – 2005 роки: з 18 пріоритетних заходів програми виконано лише 9, протягом 2002 – 2003 р. р. було виділено лише 428 тис. гривень, а у 2004- 2005 році фінансування взагалі не проводилося, також не передбачалися кошти на фінансування заходів Програми як у державному так і в обласному, міських та районних бюджетах.
Нарадою було прийняте відповідне протокольне рішення, спрямоване на організацію і проведення з 21 по 28 квітня у Львівській області тижневика „Культура праці як складова запобігання нещасним випадкам на виробництві” з нагоди Всесвітнього дня охорони праці, покращення роботи служб з питань охорони праці райдержадміністрацій та виконкомів міст обласного значення та належної взаємодії з наглядовими та контролюючими структурами.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ