Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Психологічна та юридична підтримка ЛГБТК(ІА+)-людей в Україні: де шукати допомогу

В Україні працюють громадські організації, що надають психологічну та юридичну підтримку цивільним та військовим представникам ЛГБТК(ІА+) спільноти

Фото: Depositphotos

За рік в Україні частка тих, хто ставиться до ЛГБТ негативно, зменшилася з 38,2% до 33,9%. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Центру “Наш світ” у червні 2023 року. Однак представники ЛГБТК(ІА+) в Україні все ще залишаються дискримінованою частиною суспільства. Так зовсім нещодавно, 15 серпня, у центрі Львова побили трансгендерну військову, яка приїхала до міста на похорон мами. Гал-інфо зібрало добірку організації, які надають психологічну та юридичну підтримку ЛГБТК(ІА+)-людям в Україні, та зокрема у Львові. 

Інсайт

Це українська громадська організація, головними цінностями якої є рівноправ`я, фемінізм, свобода, інклюзивність та різноманіття для усіх соціальних груп. 

Команда організації займається правозахисною та просвітницькою діяльністю, надає психологічну та юридичну допомогу та підтримку ЛГБТК+ людям. 

“Ми працюємо для лесбійок, геїв, бісексуальних, трансгендерних та квір людей, які поділяють наші погляди та прагнуть до становлення справжнього демократичного та толерантного суспільства”, — розповідають в організації. 

Психологічний центр Kolos 

Це сучасний психологічний центр, що працює онлайн. У команді центру є кваліфіковані психологи та психотерапевти, що спеціалізуються на роботі з представниками ЛГБТК(ІА+) спільноти. Однієї з цінностей центру є толерантність. 

“Ми терпимі і приймаємо вас будь-якими. Це створює комфортну атмосферу при роботі”, — кажуть у центрі. 

Також у Kolos є можливість отримати перший досвід роботи з психологом. Центр проводить безкоштовні групи підтримки онлайн. Посилання для доєднання організатори регулярно публікують в Instagram

ГО “КиївПрайд”

“КиївПрайд” — це українська громадська організація, метою якої є сприяння досягненню повного дотримання прав людини для ЛГБТ+ в Україні. “КиївПрайд” об’єднує геїв, лесбійок, бісексуальних, трансгендерних, квір та інтерсекс людей. 

ГО “КиївПрайд” щороку організовує подію під назвою ПрайдМісяць. Це серія культурно-просвітницьких заходів, мета яких — розповісти про життя і проблеми ЛГБТ+ спільноти в Україні. Протягом тижнів проходять дискусії, тренінги, воркшопи, виставки та покази фільмів. Також однією з головних активностей є Марш Рівності — традиційна правозахисна хода.

Однак крім цього, “КиївПрайд” прайд протягом року надає юриличну допомогу та проводить онлайн групи взаємодопомоги із ЛГБТ+ френдлі психотерапевтами. Також організація має шелтер та квірний пункт незламності у Києві. Більше про ці ініціативи можна дізнатися за посиланням

Правозахисний ЛГБТ Центр “Наш світ”

Правозахисний ЛГБТ Центр “Наш світ” був створений у Луганську в 1998 році як громадська незалежна група активістів. Своєю ініціативою організація взяла на себе відповідальність за освіту українського суспільства у темі гомосексуальності, а також за розвінчання гомофобних стереотипів і забобонів, консолідацію самої ЛГБТК(ІА+) спільноти та відстоюванню її прав. Зараз організація зосередила свої зусилля на наступному:

  • Моніторинг дотримання прав людини щодо ЛГБТ, підготовка звітів;
  • Правова освіта ЛГБТ-спільноти (література, тренінги);
  • Робота, спрямована на поліпшення українського антидискримінаційного законодавства і практик;
  • Первинна правова допомога і консультування жертв дискримінації та дій на ґрунті ненависті;
  • Спільні акції з іншими організаціями з відстоювання рівних прав для ЛГБТ+ на законодавчому та політичному рівні;
  • Організація семінарів та конференцій.

Отримати допомогу організації та повідомити про випадок порушення прав ЛГБТ+ в Україні можна за посиланням або за телефоном: +38 (095) 273-03-09. 

Благодійний фонд “Аванте” 

Благодійний Фонд “Аванте” було засновано у 2001 році у Львові. Організація працює у сфері профілактики ВІЛ та ІПСШ та надає психологічну та параюридичну підтримку у Львові та області. 

Місія фонду — сприяння зменшенню темпів розвитку епідемії ВІЛ/СНІДу та дотичних проблем в Україні,  підвищення рівня соціально-правового захисту та матеріального забезпечення: ЛГБТ+,  молоді,  ВІЛ-інфікованих, безпритульних, емігрантів, та інших категорій осіб, що потребують допомоги. Серед іншого, під час повномасштабного вторгнення фонд разом з благодійною організацією Impulse та проєктом Sorry Mam працюють задля допомоги ЛГБТ-біженцям у Львові. 

Отримати допомогу та консультацію від працівників фонду можна за телефоном: +38 093 339 11 01. 

ГО “Українські ЛГБТ+ військові за рівні права”

Об'єднання “Українські ЛГБТ військові за рівні права” було створено 2018 року після виставки Антона Шебетко “Ми були тут”. Під час виставки один із військових, Віктор Пилипенко, зробив перший повний камінгаут, як ветеран-учасник бойових дій. Наразі ж організація налічує значно більше відкритих та закритих ЛГБТ-військових. 

“Ми гуртуємося для того, щоб здобути рівні з іншими громадянами України права. У 2018 році наше об'єднання вийшло окремою колоною на Марш Рівності, організований “КиївПрайдом”. Очолили колону Віктор Пилипенко та відкрита лесбійка-доброволиця Настя Конфедерат. Наразі ми нарощуємо м'язи, беремо активну участь не лише у захисті Батьківщини від російських окупантів, а й у захисті демократії та рівності для усіх громадян України”, — кажуть в організації. 

Завдяки об'єднанню “Українські ЛГБТ військові за рівні права” представники ЛГБТК(ІА+) спільноти у війську можуть отримати взаємопідтримку від ЛГБТІК+ військових в закритому чаті. Там є можливість поспілкуватись у форматі “рівний-рівному” або звернутися до професійних психологів. Досвідчені психологи допоможуть розібратися з особистими питаннями щодо ідентичності, зрозуміти свої почуття та подолати труднощі, з якими ЛГБТК(ІА+)-військові можуть зіткнутися під час служби.

Потрапити у ці групи можливо, якщо ви військова людина, ветеран чи ветеранка. Для участі необхідно додатися в загальну закриту Facebook групу “Військові ЛГБТ та наші союзники” та дати відповіді на уточнювальні запитання. Після цього з вами приватно зв'яжеться один з адміністраторів. 

Також звернутися по психологічну допомогу для ЛГБТ+ військових можна за допомогою гугл-форми. Психологічна допомога надається як військовим, так і їхнім партнерам чи партнеркам, близьким. Консультації є конфіденційними та безкоштовними. Вони доступні онлайн і очно в Києві.

Нагадаємо, нещодавно Гал-інфо розповідало про найбільш поширені міфи щодо ЛГБТК(ІА+) спільноти та пояснювало, що не так з цими стереотипами. 

Підготувала Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ