Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Птахи повертаються на Львівщину, але без пташиного грипу

26 квітня 2006 року відбулося засідання Львівського прес-клубу реформ на тему «Птахи повертаються з вирію: чи принесуть вони на Львівщину пташиний грип?». Як зазначила кандидат біологічних наук, науковий співробітник державного природничого музею НАН України Наталія Дзюбенко, наразі на Львівщині під час першої хвилі міграції птахів не зафіксовано випадків пташиного грипу.

За її словами, північ Львівської області та Волинська область будуть другими після Чорноморського регіону за ступенем ризику виникнення осередків пташиного грипу під час міграцій. Зважаючи на те, що основними переносниками високопатогенного пташиного грипу є птахи пов’язані з водно-болотяними комплексами, у Львівській та Волинській областях складаються потенційні умови для виникнення спалахів птахиного грипу. Перша хвиля мігрантів, що летіли через територію Львівщини, — це гуси, качки, мартини та інші птахи, що повертались у березні з зимівель у Центральній та Західній Європі до місць гніздування, зупиняючись на відпочинок на наших водоймах. Друга хвиля міграції через нашу територію відбулася у квітні (а для окремих видів ще триває), — птахи, що повертались із зимівель у Африці, причому частина із них - це наші гніздові птахи — крячки, деркачі, перепілки, чирянки великі тощо.
У попередньому переліку видів, що запропоновані експертами комісії Європейського Союзу як ті, що відіграють значну роль у циркуляції пташиного грипу, є 15 видів птахів, пов’язаних з водно-болотними угіддями. З них найменше 8 постійно гніздяться на водоймах Львівської та прилеглих областей, а решта у великих кількостях спостерігаються під час міграцій.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ