Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Путін і Ердоган можуть створити спільний фронт проти ЄС, – Wyborcza

Сьогодні в Санкт-Петербурзі зустрілися президенти Туреччини і Росії, які ще не так давно були заклятими ворогами. І об'єднало їх саме бажання виступити проти ЄС.

Про це сьогодні пише польське видання Gazeta Wyborcza, нагадуючи, що впродовж останніх місяців відносини між Москвою і Анкарою рухалися по спіралі ненависті. У вересні 2015 року Володимир Путін і Раджеп ТАїп Ердоган відкривали у Москві найбільшу в Росії мечеть. А вже через два місяці турецькі винищувачі збили російський Су-24, коли той порушив повітряний простір їхньої країни.

Москва одразу ж назвала Ердогана "зрадником", який "встромив ніж в спину", і запровадила санкції проти Туреччини. Але впродовж останніх днів обидва лідери намагаються відновити стару дружбу.

Москві Ердоган подобається напористістю у відносинах з ЄС і тим, що він "тримає руку на крані з біженцями". Лише від нього залежить, чи Європа знову потоне в потоці біженців з Близького Сходу.

Видання пише, що переламним моментом у відносинах між Москвою і Анкарою став невдалий військовий переворот в Туреччині. Після нього Ердоган не лише почав сильніше "закручувати гайки" в турецькому суспільстві, але і почав погрожувати Заходу, який почав обережно критикувати його за переслідування. В понеділок турецький президент знову пригрозив, що якщо Європа не скасує візи для турків, він відмовиться стримувати біженців, які через його країну прямують в ЄС.

"Ердоган більш позитивно реагує на демонстрацію м'язів, ніж на чемну дипломатію. Європі і США варто подумати над цим", - підкреслив експерт Chatham House Фаді Хакура.

Він переконаний, що Туреччина і Росія можуть укласти союз проти ЄС. Але навіть якщо таке об'єднання сил і відбудеться, воно буде тимчасовим.

"Тут більше йдеться про досягнення спільних цілей, ніж про стратегічне партнерство", - переконаний експерт.

Він вважає, що підтвердженням цьому стали різні зміни у дипломатичних відносинах між Анкарою і Москвою. Вони за короткий час ставали то друзями, то ворогами. Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що чекає від майбутніх переговорів з російським лідером Володимиром Путіним можливості відкрити "нову сторінку" у відносинах між країнами. Тим часом, Німеччина не вважає зближення Путіна з Ердоганом загрозою для НАТО.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ