Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Питання автокефалії України – головне на найближчому Синоді РПЦ, - Венедиктов

На 14 липня 2018 року заплановане засідання Священного Синоду РПЦ, на якому Московська Патріархія може обговорити питання про автокефалію УПЦ. Такий висновок зробила російська Інтернет-газета "Знак" з повідомлення головного редактора "Ехо Москви" Олексія Венедиктова, опублікованого в його телеграм-каналі.

Як випливає з цього повідомлення, в цьому випадку РПЦ може обговорити тільки наслідки надання Константинополем Томосу Україні. Власного рішення вступити в гру і почати лібералізацію відносин свого українського філіалу (УПЦ (МП)) і невизнаних православних Церков в Україні Московська Патріархія не може.

Як відомо, 9 липня в Москві відбулася запланована зустріч між делегацією Константинопольського Патріархату і Російською Православною Церквою. Зустріч була надто короткою, сторони розійшлися без спільного комюніке та узгоджених заяв.

Заступник глави ВЗЦЗ МП протоєрей Микола Балашов дуже обтічно прокоментував підсумки зустрічі: "Сторони визнали корисною зустріч, що відбулася, і ті позиції Російської Православної Церкви, які на цій зустрічі були висловлені, члени делегації Константинопольської Церкви обіцяли донести до Патріарха Константинопольського Варфоломія і Священного Синоду Константинопольської Церкви". Можна припустити, що опоненти відмовилися від будь-яких дискусій і просто обмінялися ультиматумами. Про тривожний стан Моспатріархії говорить і замітка Олексія Венедиктова.

Мабуть, не випадково напередодні зустрічі керівник інформаційного відділу Української Православної Церкви архиєпископ Ірпінський Климент (Вечеря) в коментарі російському агентству ТАСС висловив надію, що "Константинопольська Церква і РПЦ не підтримають автокефалію в Україні":

«Ми вважаємо, що сьогодні в світлі тих контактів, які будуть в Москві, і в світлі того, що вже було в Константинополі під час зустрічі представників єпископату Української Православної Церкви з Патріархом Варфоломієм, будуть знайдені всі точки дотику для того, щоб не створювати складнощів, а вирішувати ті проблеми, в яких сьогодні найчастіше Церква опиняється».

При цьому єпископ назвав антиавтокефальну позицію УПЦ (МП) "консолідованою", що є неправдою, оскільки голоси священства і пастви цієї Церкви за автокефалію ретельно придушуються і не приймаються до уваги.

РІСУ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ