Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Питання Єдиної Церкви в Україні закрили, - релігієзнавець

Владні очільники діють за принципом – церква вже є, тому всім треба покаятись і повернутися в лоно Московського патріархату. Таку думку сьогодні, 10 січня, в коментарі Гал-інфо висловив релігієзнавець Юраш Андрій.

Тому, на думку релігієзнавця, влада не хоче визнавати та бачити існуючих реалій в Україні: «Президент Янукович вважає, що він переміг завдяки молитвам однієї церкви, а тому немає потреби прислухатися до інших конфесій».

Андрій Юраш вважає, що така модель відносин церкви та влади є нав’язана ззовні. Відповідно, в Україні вибудовується російська модель церковно-державних стосунків, в якій є лише одна велика релігійна громада та одна загальнонаціональна церква. В Україні такою церквою повинна стати УПЦ МП. З цим релігієзнавець пов’язує й прагнення передати Софію Київську заповіднику «Києво-Печерська лавра».

«Абсолютно зрозумілим є прагнення політичної влади в Україні вирішити всі питання, пов’язані із церковними проблемами, та максимально розширити сферу впливу Московського патріархату. Такі святині як Софія Київська та Києво-Печерстка лавра є святинями загальнонаціональними. Відповідно, питання про передачу Софії Київської до заповідника «Києво-Печерської лаври» - це питання політичної волі можновладців», – каже він.

На думку релігієзнавця, кожна із українських церков може претендувати на цю святиню, саме тому свого часу це питання й «було законсервоване».

«Президент сьогодні виступає, як посланець однієї групи. Він хоче довести віруючим, як певному сегменту електорату, що його команда виконує програму максимум», - переконаний експерт

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ