Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Рада визнала нелегітимними "вибори Путіна" в окупованому Криму

У четвер, 22 березня, Верховна Рада визнала вибори президента Росії в окупованому Криму нелегітимними. За відповідне подання проголосували 255 депутатів, передає кореспондент "5 каналу".

Як відомо, проект Закону внесли на розгляд ще три дні тому. Однак тоді депутатам пропонували визнати вибори російського президента нелегітимними не лише в окупованому Криму, а й у всій Росії. Тоді ж парламентський комітет у закордонних справах підготував альтернативний проект постанови: в якому запропонували не визнавати вибори президента РФ лише на території окупованого півострова.

"Проведення незаконних виборів президента Росії в українському Криму, проведення цих виборів – це по суті виклик не менш загрозливий для всього світу, ніж, власне, військове вторгнення Росії на українську землю. Зрозуміло, що саме розширенням цих виборів із незаконним їх проведенням в українському Криму, Путін вже виявляється як нелегітимний президент", – відзначив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

У парламенті наголосили: істотні обмеження виборчих прав громадян у ході волевиявлення в РФ, створення нерівних умов для кандидатів та відсутність справжнього вибору, про які йдеться у попередніх висновках Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, а також неправомірне зарахування понад 1 мільйона голосів з тимчасово окупованих Криму та Севастополя суттєво спотворюють результати голосування на виборах президента Росії у цілому, ставлячи під сумнів їх легітимність.

Відтак, Рада закликала міжнародну спільноту застосовувати додаткові санкції проти Росії та персональні санкції до осіб, що причетні до організації і проведення незаконного голосування під час виборів президента РФ на тимчасово окупованій території АР Криму та Севастополя.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко запевнив: міжнародні партнери України не визнають вибори президента РФ в окупованому Криму. Крім того, через вибори президента Росії на території окупованого Криму Україна ініціює запровадження нових антиросійських санкцій, а низка країн уже заявила, що вибори на півострові не визнають. Зокрема, такої позиції дотримуються у Норвегії, Данії, Швеції, Естонії, Латвії, Литві, Польщі та Румунії.

5 канал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ