Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Рак грудної залози цьогоріч на Львівщині виявили у майже 700 людей

Цьогоріч у Львівській області вперше рак грудної залози виявили вже у 677 осіб. Про це інформують у пресслужбі Львівської ОВА.
Фото з відкритих джерел

Всеукраїнський день боротьби з раком грудної залози, який проводиться щороку 20 жовтня, має на меті сприяти підтримці людей з цим діагнозом, включаючи метастатичний рак грудної залози, наголошуючи на важливості регулярного скринінгу, починаючи з 40 років або віку, який відповідає вашому особистому ризику розвитку захворювання. Зокрема, медики рекомендують жінкам віком до 40 років раз на рік робити УЗД грудей, а жінкам після 40 років – мамографію.

Рак грудної залози набагато частіше зустрічається у жінок, ця недуга також вражає чоловіків. Але недостатня обізнаність і стигматизація можуть бути перешкодами для виявлення та догляду.  

Рак грудної залози виникає, коли деякі клітини грудної залози починають аномально рости. Ці клітини діляться швидше, ніж здорові клітини, і продовжують накопичуватися, утворюючи грудку або масу. Клітини можуть поширюватися (метастазувати) через груди до лімфатичних вузлів або інших частин тіла.

Ознаки та симптоми раку грудної залози можуть включати:

  • Ущільнення або потовщення грудної залози, яке на дотик відрізняється від навколишніх тканин;

  • Зміна розміру, форми або зовнішнього вигляду грудей;

  • Лущення або утворення кірочок пігментованої ділянки шкіри навколо соска (ареоли) або шкіри грудей;

  • Почервоніння або ямки на грудях, як шкірка апельсина.

Двома найбільшими факторами ризику розвитку раку грудної залози є жіноча стать та дорослішання. Ці фактори важко змінити, але можна змінити інші фактори ризику, такі як куріння, вживання алкоголю та відсутність регулярних фізичних вправ.

Як розповів заступник генерального директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Орест Тріль, цьогоріч у Львівській області вперше рак грудної залози виявили вже у 677 осіб.

«На Львівщині за 9 місяців 2023 року у 677 осіб вперше виявлено діагноз рак грудної залози, з них у 44 осіб була IV стадія раку. Загалом на обліку в області перебуває 10 967 осіб. В 2023 році спеціалізоване лікування отримали 2 310 осіб, з них 48 осіб – хірургічним методом, 288 – комбінованим чи комплексним. За поточний рік зареєстровано 166 летальні випадки. Нагадую, що регулярні самообстеження грудей, щорічний огляд у лікаря та щорічні мамографії є важливими інструментами виявлення раку грудної залози, особливо раннього виявлення, коли рак легше піддається лікуванню. Це важливо аби мешканці приходили та обстежувались, тому що вчасне виявлення може врятувати життя», – зазначив  Орест Тріль.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ