Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Реакція студенства та профкому Української академії друкарства на ймовірну реорганізацію вишу

Гал-інфо з посиланням на ректора Української академії друкарства у Львові Богдана Дурняка сьогодні повідомляло, що в Кабміні з'явився проєкт Міністерства освіти і науки України про приєднання Української академії друкарства до Львівського національного університету ім. Івана Франка без відомо спільноти академії.
1/1

Голова студентського самоврядування УАД Юлія Шепіта пояснює, що студентство проти рішення МОН про об’єднання з ЛНУ.

“Насправді реакція студентів надзвичайно бурхлива. Ми однозначно не розглядаємо жодних пропозицій приєднання, ми приймаємо лише існування Української академії друкарства так, як є: автономним, єдиним в Україні навчальним закладом, який готує фахівців видавничо-поліграфічної справи. 

Ми свідомо обирали собі заклад вищої освіти й самі обирали майбутню професію. Ми вважаємо, що в цей час, — особливо час воєнного стану — коли в Україні й так загарбницькі руки намагаються забрати нашу землю, забирати наш університет і порушувати наше конституційне право вибору є абсолютно неприйнятно. Ми будемо до кінця боротися за те, що ми самі обрали”, —  каже вона. 

Студенти академії у соцмережах розпочали "рух опору". Здобувачі освіти в УАД поширюють сторіс, дописи зі закликами почути студентську думку.  

Скрин: Українська академія друкарства
Скрин: Українська академія друкарства
Скрин: Українська академія друкарства
Скрин: Українська академія друкарства
Скрин: Українська академія друкарства
Скрин: Українська академія друкарства
1/3

“Ми готуємо серію плакатів "УАД – вистоїмо", також звернулися з листом до Студентської ради Львова, в якій є голови самоврядувань усіх університетів і не лише Львова, —  наголошує Юлія Шепіта. — Ми  потребуємо підтримки інформаційної. Так само контактуємо з різними ГО, до прикладу, Територія ініціативної молоді, Львівський молодіжний клуб, які завжди були на боці студентів і так само засуджують це рішення, оскільки це є неправомірно і несправедливо”

Любов Тупичак, голова профкому студентів й аспірантів, кандидат технічних наук, пояснює, що рішення немає ніяких логічних підстав і виглядає, як “освітнє мародерство” в умовах війни.

"У демократичній державі це так не працює. Ми все ж таки за щось воюємо, відстоюємо цінності, інтереси. Зараз прийняття якогось документа ввечері й опублікування його людиною з міністерства у фейсбуці це виглядає як освітнє рейдерство. Це не виглядає як позиція”, – наголошує Любов Тупичак. 

Як пояснює голова профкому, для того, щоб приєднати певний ЗВО, провести його реорганізацію мають бути зроблені певні кроки. Передусім надіслано перевірку, проведено аудит, за рішенням якого можна визнати, що, до прикладу, університет є в недоброму стані чи стані кризи.

“Ми можемо зрозуміти, коли ЗВО є неефективним, збитковим, немає достатньої кількості студентів або ж освітній процес надається не на достатньо рівні, тоді його закривають чи приєднують до іншого. Це є обгрунтоване рішення”, – додає співрозмовниця.

У Львові кілька років тому ширились новини про об'єднання кількох ЗВО, (йдеться про Національний лісотехнічний університет України, Льві́вський націона́льний університе́т природокористува́ння та лісотехнічний та Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького ред.), але, як зазначають в академії друкарства, це питання обговорювалось публічно. 

"Був час, коли у Львові стояло питання про об’єднання. Зараз не цей час. Всі працюють, щоб вижити, тримати колектив й людей”, – ділиться Любов Тупичак

Освітяни та студенти Академії друкарства не відкидають варіант, що хтось вирішив зазіхнути на територію та приміщення закладу: УАД має свої гуртожитки та землю в місцевості Голоско та  корпуси в центральній частині міста.

"Це ідеологічна диверсія", - ректор Академії друкарства про ймовірне об'єднання з ЛНУ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ