Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Реставратори відновили історичні двері поблизу площі Івана Франка

Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
1/2
В історичному центрі Львова з’явилися ще одні відреставровані дерев’яні двері. Тепер вони прикрашають будинок на вул. Турецькій, 2. Відновили їх в рамках міської програми співфінансування, яку координує Бюро спадщини управління охорони історичного середовища. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.

Ці металеві двері, які раніше були зафарбовані чорною фарбою, нічим не вирізнялися. Однак фахівцям вдалося відновити їх автентичний колір Окрім того, реставраторам довелося замінити близько 25% металу, який став непридатним для відновлення.

"Коли ми почали розчищати фарбу, то виявили первісний колір цих дверей: раніше вони були зеленими. Тож ми повернули автентичний відтінок цієї брами. Також відновили засклення дверей, адже раніше замість скла віконниці були забиті металевою бляхою. А ще виготовили нові ручки, адже автентичні були втрачені. Мешканці пам’ятали, які були раніше, і вказали на схожі у сусідньому будинку, тож ми виготовили їх за таким зразком", – розповів реставратор Ігор Добрянський.

Ця брама цікава також не лише кольором, а й способом кріпленням всіх елементів, які тримаються лише на заклепках.

"Нижня частина дверей зовсім зігнила, тому там довелося замінити частину зіпсованого металу. Також доповнили знищену часом раму і замінили поріг", – додає реставратор.

Загальна вартість робіт становила 65 961 грн.

"З цієї суми місто оплатило 70%, відтак вклад мешканців у відновлення брами становив 19 788 грн свого внеску", – зазначив Павло Богайчик, директор ЛКП "Бюро спадщини".

Нагадаємо, з 2019 року у Львові місто фінансує Програму співфінансування реставрації історичних дверей та брам. Програма передбачає, що 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ