Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Реставрація музею власними лапами

5 серпня 2020 року Національний художній музей України і його вірні Леви на вході відсвяткували 121 рік. Але отримали не найкращій подарунок до свята: обвалилася частина стелі над центральним входом.

Задля безпеки відвідувачів музей закрили на невизначений термін. Час не шкодує нікого. Будівля музею і його скульптурне оздоблення потребують термінової реставрації.

Навколо музею завжди гуртувалася київська інтелігенція. Їх об’єднували інтерес до старожитностей та мистецтв, до історії рідного краю і прогресивних ідей, наприклад, відкритого загальнодоступного музею.

Над проектом будівлі працювали видатні архітектори того часу: М. Бойцов, В. Городецький, П. Голандський. Кияни дуже швидко охрестили музей «Будинком з левами», адже на його варті від першого дня незмінно стояли величні скульптури левів, створених майстернею Еліо Саля. Але твори та тварини мистецтва не вічні. Або, як люблять казати самі Леви: «Корозія – вам не амброзія».

Гуркіт від обвалу розбудив бетонних Левів, і вони за підтримки міжнародного рекламного агентства Leo Burnett Ukraine розпочали благодійну акцію по збору коштів на реставрацію. Попри свій поважний вік, леви відкрили сторінки в соціальних мережах та почали гуляти містом, закликаючи допомогти улюбленому музею. Тож не дивуйтесь, якщо зустрінете їх у парку, улюбленому кафе, на прем’єрі чи деінде.

Від імені Національного художнього музею України Лівий і Правий Леви просять допомоги. Завітайте на власний сайт захисників музею 2lions.org, де можна перевірити поточний стан справ та знайти додаткову інформацію. Відвідайте їхні сторінки, розкажіть друзям і підтримайте добру традицію місцевого меценатства, на засадах якої створювався НХМУ.

Прямо зараз визначна пам'ятка архітектури національного значення у самому центрі столиці потребує проведення термінової реставрації. Разом з Левами ми можемо допомогти і запобігти подальшому руйнуванню Національного художнього музею України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ