Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Революція Гідності дала потужний поштовх для розвитку місцевого самоврядування, - Юринець

Революція Гідності дала потужний поштовх для розвитку місцевого самоврядування, адже вона навчила нас самоорганізації. Громадяни на місцях створювали Народні Ради, виконкоми при обласних радах. Така модель може стати основою для майбутньої моделі самоврядування в Україні. Таку думку висловила голова фракції УДАРу в Львівській обласній раді Оксана Юринець в прямому ефірі програми «Місто для Людей» на радіо «Незалежність», сьогодні, 31 березня. Повідомила прес-служба.

 В ефірі передачі гості обговорювали результати дводенного Форуму місцевого самоврядування, а також ділились думками щодо зміцнення територіальних громад в Україні.

Зокрема, говорячи про необхідність збільшення повноважень місцевих територіальних громад, Оксана Юринець наголосила, що дієві важелі впливу громади можуть отримати, в тому числі і за рахунок збільшення податкової бази місцевого самоврядування.

Депутат переконана: «основні місцеві податки – на нерухомість, землю та з доходів фізичних осіб повинні залишатися на місцях. Всі на Форумі погоджувались з цими тезами, але й розуміли, що в реаліях сьогодення говорити про якісь додаткові фінансові надходження для місцевих громад – не варто. Цю думку, власне, підтвердив присутній на Форумі міністр економіки Павло Шеремета. Учасники Форуму були одностайні – ми не можемо говорити про ефективне місцеве самоврядування без відповідних змін та реформ в цій галузі. Ми повинні говорити про адміністративно-територіальну реформу, але при цьому враховувати думку тих, чи інших територіальних громад. Певний поштовх для розвитку місцевого самоврядування поклала Революція Гідності. Вона навчила нас самоорганізації - ми створювали Народні Ради, виконкоми при обласних радах і це також основа для майбутньої моделі самоврядування в Україні, можливо адміністрації, керівництво яких призначається з Києва нам непотрібні, а їхні функції мають виконувати виконавчі комітети відповідних районів та областей?

Ми повинні навчити наших управлінців переймати досвід керування в умовах обмежених ресурсів, - переконана ударівка, - також ми не повинні допускати, щоб деяким територіальним громадам було зручно бути постійно дотаційними. Керівництву таких населених пунктів не потрібно в такому випадку ні про що дбати, не потрібно залучати інвесторів, а лише чекати «подачок» з держбюджету».

На переконання Оксани Юринець, реформа місцевого самоврядування повинна зміцнювати співпрацю в форматі «Бізнес-Влада-Громада», повинна сприяти розвитку підприємницьких ініціатив та стимулювати місцеві громади до подальшого розвитку. Також в бюджетах всіх рівнів мають бути кошти для співфінансування міжнародних грантових проектів, коли 100 тисяч гривень з місцевого бюджету приводить до того, чи іншого населеного пункту додатково 100 тисяч або мільйон євро інвестицій з ЄС.

«Сьогодні ми маємо унікальний шанс таки здійснити реальну реформу місцевого самоврядування та закласти підвалини для майбутнього нашої держави. Адже міцне місцеве самоврядування – це основна ознака справді європейської держави, це добробут населення та ефективне використання всіх наявних ресурсів територіальних громад!», - переконана Оксана Юринець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ