Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рейтинг найпрестижніших професій 2015 року

Рейтинг найпрестижніших професій 2015 року. Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в листопаді 2015 року. В опитуванні взяв участь 1581 респондент із різних регіонів України.

Найпрестижнішою у 2015 році українці назвали професію ІТ-спеціаліста. Друге місце посіли бізнесмени й власники свого бізнесу — вони з мінімальним відривом обігнали топ-менеджерів і найманих директорів. Повернулися до рейтингу престижних професій економісти й фінансисти. За даними нового опитуванняМіжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, непрестижними стабільно вважають робочі спеціальності, а також роботу в сфері послуг.

У різні часи існували різні показники престижності професії. Ще двадцять-тридцять років тому престижними вважалися професії, які користувалися впливом і повагою в суспільстві, а також передбачали пільги й привілеї для її представників. Зараз престиж професії визначається затребуваністю спеціалістів на ринку, рівнем складності й відповідальності праці, можливістю кар’єрного зростання й наявністю в галузі відомих компаній-роботодавців. Але, напевно, головним показником престижності сьогодні є рівень матеріальної винагороди. Це підтверджують незмінні лідери в ТОП найпрестижніших професій.

Традиційно рейтинг найпрестижніших професій очолюють представники ІТ-галузі. Троє із п’яти опитаних вважають їхню професію престижною. Не дивно, адже програмісти можуть похвалитися хорошою затребуваністю і високою оплатою на ринку праці. Друге місце посіли бізнесмени й власники свого бізнесу, з мінімальним відривом обійшовши топ-менеджерів і найманих директорів компаній. На четвертій сходинці знаходяться юристи й адвокати. А насамкінець п’ятірки лідерів розташувалися лікарі. Варто зазначити, що за рік медпрацівники спустилися з другої сходинки на п’яту, й у відсотковому співвідношення престиж їхньої професії теж знизився. Якщо рік тому професію лікаря вважав престижною кожен четвертий українець, то зараз такої думки дотримується лише кожен п’ятий.

Залишили ТОП-10 престижних професій журналісти й архітектори. Але раптово з’явилися представники творчих спеціальностей (дизайнер, художник). Також повернулися до ТОП економісти й фінансисти, які займали десяту сходинку в 2013 році, але зникли з рейтингу в 2014.

Практично не змінився рейтинг найменш престижних професій. Як і раніше, найбільш непрестижними українці вважають спеціальності, які не належать до розумової праці. Першу сходинку в ТОП найбільш непрестижних професій посідають водій/таксист, другу — представники робочих спеціальностей (сантехнік, слюсар і т.д.), третю — обслуговуючий персонал (працівник торгівлі, перукар, офіціант). На четвертому місці вчителі, на п’ятому —державні службовці. За рік ТОП-5 найменш престижних професій не змінився, проте у відсотковому співвідношенні рівень їхньої «непрестижності» помітно зріс. Наприклад, учителі набрали вдвічі більше голосів респондентів, які вважать цю роботу непрестижною, і тепер таких 20%.

Зникли із рейтингу непрестижних професій військовослужбовці й прикордонники. Події останніх двох років виразно продемонстрували незамінність людей у погонах. А ось до представників правоохоронних органів ставлення змінилося з точністю до навпаки. Тепер працівники прокуратури, МВС і СБУ — у десятці антирейтингу професій.

hh.ua

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ