Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рейтинг загроз: українці найбільше бояться занепаду та розколу країни

Загрозу економічного занепаду країни відчувають більше половини (56%) населення України. Залишаючись практично незмінним протягом останніх півроку, економічний занепад лідирує в так званому рейтингу загроз. Такими є результати дослідження, проведеного соцгрупою «Рейтинг».

Дещо рідше (41%) опитані відзначали ріст безробіття. Цей показник незмінно другий у рейтингу і за останні кілька місяців ці побоювання зросли, зокрема, найбільше в індустріальних південно-східних регіонах країни.

 

Внаслідок стабілізації у фінансовому секторі зменшилось відчуття загрози знецінення гривні (з 31% у жовтні минулого року до 24%  у березні цього року).

 

Після президентських виборів  зменшилось відчуття загрози свавілля влади (в серпні минулого року майже 40% українців відчували цю загрозу, а у березні цього року – лише чверть). Після перемоги на виборах В.Януковича відчуття загрози свавілля влади у південно-східних регіонах зменшилось вдвічі.

 

За останні півроку зменшилось відчуття загрози деградації населення (з 21 до 16%), тим не менше ця загроза незмінно п’ята у рейтингу.

 

Далі у рейтингу загроз йдуть екологічні катастрофи (15%), погіршення медичного обслуговування населення (15%), ріст злочинності (14%).

 

Порівняно з жовтнем минулого року, майже вдвічі зросли побоювання громадян щодо розколу країни та втрати незалежності. Особливо це актуально для Заходу, де кожен п’ятий очікує посилення розколу країни, кожен четвертий - втрати незалежності, кожен десятий - втрати Україною контролю над ГТС, антиконституційного перевороту та військову загрозу з боку Росії.

 

Посилення ідеологічних загроз характерне для прихильників більшості опозиційних партій. Більше того, серед них спостерігається поступова переорієнтація з економічних на ідеологічні загрози.

 

Так наприклад, серед прихильників БЮТ на тлі підсилення відчуття розколу країни та втрати незалежності, зменшились побоювання щодо економічного занепаду та знецінення гривні.

 

Натомість серед прихильників Партії регіонів посилились відчуття загрози економічного занепаду, росту безробіття, погіршення медичного обслуговування, екологічних катастроф і т.д.

 

Опитування проводилось 2 – 10 березня 2010 р, було опитано 2000 респондентів віком від 18 років і старші. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,8%

 

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ