Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рівненська АЕС підключила четвертий блок до енергосистеми країни

Рівненська атомна електростанція (РАЕС) підключила четвертий блок до енергосистеми країни після поточного ремонту, який було розпочато 3 січня після виявлення дефектів арматури сепаратора-пароперегрівача. Станом на 8:00 ранку 8 січня в роботі знаходяться два енергоблоки Рівненської АЕС із сумарним навантаженням 1375 МВт, що приблизно становить 16% електроенергії, виробленої атомними станціями України. Про це повідомили в Кабміні.

Після введення енергоблоку показники, що характеризують радіаційний, протипожежний та екологічний стан на Рівненській АЕС країни, знаходяться в межах норми. Згідно з даними Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ), станом на 8 січня в роботі знаходяться 13 з 15 енергоблоків чотирьох діючих АЕС країни. Другий блок Запорізької АЕС — у плановому середньому ремонті, який триватиме до 27 березня.
Крім того, перший енергоблок Рівненської АЕС, як і раніше, знаходиться в резерві через диспетчерські обмеження, де пробуде орієнтовно до лютого. Подібні обмеження існують на цій АЕС через брак ліній електропередачі, через що АЕС не може працювати на повну потужність.

Рівненська атомна електростанція розташована на північному заході Рівненської області. На РАЕС експлуатуються чотири енергоблоки сумарною потужністю 2835 МВт. Це перша АЕС в Україні з водо-водяними енергетичними реакторами (ВВЕР), єдина станція з реакторами серії ВВЕР- 440 (проект В- 213). Необхідно зазначити, що Рівненська АЕС була першою атомною станцією в Радянському Союзі, яка пройшла перевірку МАГАТЕ на початку 1989 року. До складу місії входили провідні фахівці Японії, США, Канади, Франції, Німеччини, Фінляндії та інших країн світу. Зарубіжні експерти та спостерігачі високо оцінили рівень безпеки станції — Європейський Союз обрав Рівненську станцію базовою для виконання низки міжнародних проектів у сфері атомної енергетики та безпеки.

Крім того, як зазначають експерти, на Рівненській АЕС у 2010 році був вперше продовжено термін експлуатації першого та другого енергоблоків РАЕС ще на 20 років — до 2030 і 2031 відповідно. Експерти зазначають, що продовження термінів експлуатації діючих АЕС на понадпроектний період, передбачений початковими проектами, є одним із найбільш ефективних напрямів забезпечення окупності капіталовкладень в ядерно-енергетичний комплекс.

Зокрема, для України продовження термінів експлуатації АЕС є стратегічно важливим завданням, яке забезпечує виробництво електроенергії на досягнутому рівні до введення нових потужностей на теплових і атомних станціях при істотно менших витратах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ