Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Різдвяна комета" повернулася з черговим візитом

Комета Віртанена не підходила до Землі так близько, як сьогодні протягом декількох століть і наступний раз наблизиться не скоро.
Комета 46P / Віртанена, знята на знімку з телескопа 3 грудня.

Комета, яка вперше виявлена більш як 70 років тому, якраз під час новорічного сезону, повернулася в одне зі своїх періодичних відвідувань - і цей обліт «різдвяної комети» є одним з найбільш наближеним до планети в межах сучасної історії, пише NBC News.

«За моїми підрахунками, за останнє сторіччя було близько 10 інших відомих комет, які наблизилися так сильно», - сказав Пол Чодас, співробітник Лабораторії реактивного руху НАСА в Пасадені, Каліфорнія, в інтерв'ю NBC News MACH, додавши, що астрономи були раді можливості спостерігати цю подію.

Астрономи кажуть,що Комета 46P / Wirtanen максимально скоротила дистанцію з планетою у неділю, коли вона перебувала на відстані близько 7,1 мільйона миль від Землі (приблизно в 30 разів більше відстані від Землі до Місяця). За словами Чодаса, комета не проходила так близько протягом століть і цього не повториться протягом декількох наступних.

Вчений додає, що комета повинна бути видна ще кілька днів, принаймні для тих, хто має відповідне спорядження.

"Швидше за все ви не зможете побачити цього явища оголеним оком,", - сказав в електронному листі астроном Джей Пасачоф. “У вас будуть більші шанси, якщо скористаєтесь телескопом, або широкоформатним біноклем, - сказав він, - не забудьте знайти місце для перегляду подалі від міських вогнів, які можуть перешкоджати нічному зору.”

Для надання конкретних інструкцій про те, як знайти комету в небі, астрономи в Університеті штату Меріленд підготували набір зоряних графіків. Також, для тих, хтоне має бажання випробовувати вдачу на вулиці, був створений “проект віртуального телескопа”, який використовує роботизовані телескопи для слідкування за кометою. Трансляція спостерігання за кометою починається опівночі з вівторка на середу (по київському часу).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ