Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Різдвяне послання Святішого Патріарха Філарета

На сторінці Святішого Патріарха Філарета у Facebook розміщене різдвяне послання.
Святійший Патріарх Філарет

Преосвященним архіпастирям, боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним 

Дорогі брати і сестри!

Христос народився!

Славімо Його!

Понад дві тисячі років минуло з того часу, як вифлеємські пастирі почули звістку від ангела про народження Христа. Він сказав: "Я благовіщу вам велику радість, яка буде всім людям. Бо нині у місті Давидовому народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь" (Лк. 2: 10 – 11).

Здійснилася велична тайна: явився невидимий Бог у плоті, народившись, як людина, від Діви-Матері. В чому полягає велич і незбагненність цього таїнства? В тому, що невміщуваний небесами Син Божий вміщається в утробі Діви. Ви запитаєте, як це можливо? Людський розум не може собі уявити цього. Але ніхто не може заперечити, що Син Божий став людиною. Люди побачили Бога, Який у свій час на прохання Мойсея показати Своє лице сказав, що людина не може побачити Бога і залишитися живою, а тепер Він явився у плоті, і люди побачили Його лице.

Різдво Христове було і донині є таємницею не тільки для людського розуму, але і для ангелів. Господь Бог через святих праотців, пророків готував людей до Його прийняття.

Так, таємницю Троїчності Божества, тобто Єдиного Бога за природою, але у Трьох Особах, Господь відкрив Аврааму, з’явившись йому у вигляді трьох ангелів біля дуба Мамрійського. У вигляді вогняного стовпа Він ішов попереду ізраїльтян, вказуючи їм шлях у землю обітовану. Про народження Спасителя від Діви Господь відкривав через різні прообрази: через купину, яка горіла і не згоряла, через жезл Аарона, який був сухим, і розквітнув, та через багато інших прообразів.

Яким чином ці прообрази відкривали людям можливість явлення Сина Божого у плоті? Так само, як Бог міг з’явитись Аврааму у вигляді трьох подорожніх. Як могла Діва без мужа народити Сина? Так само, як міг горіти кущ, і не згоряти, або як суха палка розквітла. В цьому полягала підготовка людства до прийняття народження Бога у плоті від Діви.

Що спонукало Сина Божого зійти на землю, тобто не переміститися в просторі, а принизити Себе і стати людиною? В чому полягає сходження Бога на землю? Прислухаймося до голосу Самого Спасителя, Який пояснив таємницю Свого народження, сказавши: «Так полюбив Бог світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3: 16).

Отже, Син Божий втілився і прийшов на землю зі Своєї волі, з любові до людського роду. Він зійшов до нас із небес для того, щоб дарувати нам вічне життя. Людина назавжди залишилася б загиблим створінням, якби Син Божий не втілився і не визволив її. Господь прийняв наше тлінне тіло, тобто таке, що страждає, потребує їжі і помирає, і оновив його Своїм Божеством, визволив його від гріха і смерті.

Різдво Христове на віки з’єднало людину з Богом. Син Божий просвітив затьмарений розум людини світлом істини, дарував людині благодатні сили для боротьби з гріхом, пробудив у її совісті Божественну любов.

Христос приніс на землю мир із Богом. А примирені повинні жити між собою в мирі, однодумності віри й любові, як діти єдиного Бога і брати у Христі, як члени Його єдиного тіла – Церкви. Це особливо важливо пам’ятати зараз, коли нашу Батьківщину намагаються розділити, внести смуту і спокуси, коли на Сході України йде війна, вірні сини і дочки України помирають за свою землю, люди страждають. Будемо пам’ятати, що правдивий християнин не той, хто називає себе ім’ям Христовим, але той, що наслідує Христа діями і помислами, хто готовий душу свою віддати за друзів своїх, як сказав Господь.

Наша душа – немов полотно, а чесноти – фарби; Ісус Христос – зразок, з якого ми маємо списувати ("Квітник духовний").

У цей радісний і святковий день вітаю вас, дорогі брати й сестри, з Різдвом Христовим і Новим роком, вітаю зі святом Президента України Петра Порошенка, Верховну Раду України, Український уряд, наші Збройні сили, вірних і мужніх захисників нашої Батьківщини, які не шкодують навіть свого власного життя. Вітаю всіх наших земляків-українців, розсіяних по всьому світу: в Америці і Канаді, в Європі й Австралії, в Латинській Америці, які люблять свою Батьківщину і допомагають їй.

Дорогі брати й сестри, закликаю вас творити, подібно до Христа Спасителя, діла милосердя і любові. Спішіть до хворих, самотніх, усіх, хто потребує вашої допомоги. Зараз з’явилися широкі можливості для християнської благодійності. Молитвою і чесною працею сприяйте відновленню нашого суспільства, боріться проти корупції і, тим більше, не беріть участі в ній. Примножуйте свої щирі молитви за духовне відродження народу, за створення в Україні єдиної помісної Церкви, особливо піклуйтеся про єдність нашого народу, про мир серед усіх народів землі. Нехай наступне новоліття принесе нашій Україні мир, злагоду і єдність. Нехай мир, про який сповістили ангели у Вифлеємі, зміцниться на землі і принесе усім радість і Боже благовоління. Бог миру й любові нехай буде з усіма нами.

Христос народився! Славімо Його!

Патріарх Філарет

Різдво Христове, 2018 / 2019 р., м. Київ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ