Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Роговик: чергова влада в Україні намагається обмежити свободу слова

Чергова влада в Україні намагається обмежити свободу слова за російським зразком. Декілька спроб були в Порошенка, тепер спробує Зеленський. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив політичний експерт та голова аналітичного центру Free Voice IAC Олексій Роговик.

В Україні дійсно є проблеми в інформаційній сфері. Група телеканалів відверто маніпулюють та брешуть в інтересах російського агресора та його представників як Медведчук, що надзагрозливо в умовах війни. Інші групи каналів схоже роблять в інтересах Порошенка, Коломойського, Пінчука, Ахметова та інших. Та незважаючи на такі грандіозні маніпуляції в країні залишається достатньо просторів свободи в електронних ЗМІ, соціальних мережах, телеграм-каналах. Але чергова влада втомилась від заслуженої критики. І планує репресії.

Які небезпеки законодавчих ініціатив від "Слуг народу"?

1) Створення умов адміністративного тиску (перевірок) від Нацради не лише на класичні ЗМІ, але й на всіх "поширювачів інформації" включно з блогерами. Невідповідність документу практикам ЄС.

2) Розпливчасті положення та проста процедура штрафування на великі суми та блокування ЗМІ, що фактично дозволяє шантажувати чи знищувати ЗМІ. При цьому, єдиним судом, що займається блокуванням ЗМІ буде скандальний Київський окружний адміністративний суд.

3) Закладення низки розпливчастих положень, що може стати основою для політичних репресій осіб, що висловлюють свої політичні позиції. Прописана адміністративна відповідальність за поширення загальної "дезінформації" та кримінальна за "дезінформацію у сфері нацбезпеки" до 7 років тюрми.

4) Запровадження "знаку якості" ЗМІ за дотримання чи недотримання журналістських стандартів, що може бути додатковим інструментом тиску.

Але в законопроектах є і позитиви.

1) Забороняється поширення інформації, що виправдовує окупацію українських територій чи заперечує територіальну цілісність держави, чи що містить заклики до насильницької зміни влади, чи що містить позитивне зображення комуністичних діячів СРСР, чи що популяризує держоргани, посадових осіб і організацій РФ, осіб-загроз від РФ включно з трансляціями з РФ.

2) Позбавлення ліцензій за відмову розкрити інформацію про власників медіа та заборона для громадян РФ та пов’язаних з ним осіб володіти чи контролювати ЗМІ в Україні.

3) Нема анонсованого регулювання діяльності YouTube та Facebook в Україні.

4) Посилення відповідальності за поширення інформації, що спонукає до жорсткового поводження з тваринами, або що спонукає до дискримінації, або за програми, де надаються послуги гадання, передбачень, нетрадиційної медицини.

5) Запровадження медіаграмотності у школах.

6) Запровадження єдиної прескарти для журналістів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ