Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ропецький та Олешко переконані, що в Україні та у Львові розкрадають майно Спілки художників

Члени ініціативної групи Львівської обласної організації Національної спілки художників України Володимир Ропецький та Сергій Олешко переконані, що в Україні триває Всеукраїнська кампанія захоплення майна НСХУ. Про це вони заявили сьогодні, 5 лютого 2007 року, під час прес-конференції. На їхню думку, майно НСХУ, яке за законом є власністю творчого колективу і, відповідно, належить українському народу стало об'єктом тіньових схем.
 За словами Володимира Ропецького, умови для розкрадання закладаються на всеукраїнському рівні за сприяння керівництва НСХУ, яке раз за разом робить спроби підмінити статті Статуту НСХУ та забрати у територіальних організацій повноваження розпоряджатись майном спілки. Так, від листопада 2005 року Міністерство юстиції України тричі відхиляло проект Статуту НСХУ, поданий Правлінням Спілки на реєстрацію, оскільки він містить зовсім інші положення, ніж ті, які були затверджені Конференцією організації. Положення стосуються саме відчуження майна Спілки. Замість прийнятого Конференцією пункту про те, що рішення про відчуження приймають територіальні організації, Правління подало формулювання у пункті про те, що воно «вирішує питання управління (у т.ч. розпорядження) майном та активами спілки».
Реєстрація Статуту у такій редакції означатиме, що кілька осіб із Правління зможуть продавати майно Спілки без врахування інтересів людей на місцях. Але окрім шалених прибутків керівництву, це приведе до фактичної ліквідації Спілки, або перетворення її на мертву організацію, майно якої розкрадатиметься, без огляду на інтереси її членів.
Перші приклади незаконних оборудок керівництва НСХУ вже виринули у м. Сімферополі, де сім'ї художників знаходяться під загрозою бути викинутими на вулицю, попри те, що вони мають право на приватизацію житла згідно чинного Статуту
Тепер у Львові ведуться спроби відчуження цілої низки дорогих об'єктів майна ЛОО НСХУ, зокрема: Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика, салон-магазин «Художник» (проспект Свободи), галерея-салон «Артес» (вул Братів Рогатинців), земельна ділянка (пл. Міцкевича,9), майстерні (Стрийський парк), земельна ділянка на 1 га (Сихів), магазин-салон (м.Трускавець) та ін.
З огляду на причетність голови ЛОО НСХУ пана Микити до спекуляцій майном Спілки та маніпуляцій зі Статутом НСХУ, заходів для запобігання беззаконню вживає творчий колектив організації, подаючи звернення до Президента, голови Уряду, міністра культури, Львівської міської ради, органів прокуратури та суду.
Як зазначив Сергій Олешко, представники Львівської міської ради, зокрема, заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів здивований такою ситуацію з майном НСХУ.
НСХУ є власником значної кількості нерухомості: будинки творчості у Криму, архітектурні пам'ятки, великі будівлі в містах України, творчі майстерні, виставкові зали, корпуси художніх комбінатів, заводи, житлові будинки тощо.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ