Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія погодиться на обмін Савченко, - політолог

Була інформація про обмін Надії Савченко після оголошення вироку і Президент Порошенко вже офіційно звернувся з такою пропозицією до російської сторони. Думаю, ця схема таки буде реалізована. Про це сьогодні, 23 березня, в коментарі Гал-інфо заявив політолог Анатолій Романюк.

За його словами, Росія планувала акцію показового суду над українським військовослужбовцем для того, щоб виставити наших військових у негативному світлі. Однак, на думку політолога, російській стороні це не вдалося, адже факт суду над Надією Савченко для Росії став більше негативним, чим позитивним.

«По-перше, – це сильна манера поведінки самої Надії Савченко. По-друге, в російського обвинувачення були надто слабкі докази її начебто вини. Навіть у вироку надто часто лунало слово «можливо». Через справу Савченко Росія зазнала серйозні репутаційні втрати в міжнародному плані. Міжнародна спільнота розуміла замовність цієї справи, її політичний контекст, а не кримінальний. Ця справа довела світові відсутність правосуддя в Російській Федерації», - сказав Анатолій Романюк.

Він вважає, що російська сторона погодиться на обмін запропонований Порошенком, хоч такий обмін і ставить Росію в незручне становище. Він додав, що це передбачає визнання факту перебування на території України офіцерів ГРУ.

Анатолій Романюк додав, що політичні ризики з поверненням в Україну Надії Савченко для правлячого класу існують.

«Все залежатиме від Надії Савченко. Ми бачили, як вона гонорово поводила себе на суді. В разі повернення її так чи інакше намагатимуться використовувати в своїх інтересах різні політичні сили. Для українців вона є безумовним моральним авторитетом і муситиме зайняти свою позицію», - сказав політолог.

Анатолій Романюк нагадав, що Надія Савченко є народним депутатом від ВО «Батьківщина», а цій політичній силі характерні певні маніпуляції цією темою.

«Авторитетом Савченко намагатимуться спекулювати, і це серйозне випробовування для неї самої. Людина, яка продемонструвала таку силу волі, може стати достойним елементом тиску громадянського суспільства на владу. Це, безумовний, позитив для України, але це і випробовування для Надії Савченко. Кожна політична сила після її повернення намагатиметься прив’язатись до неї і тягнути до себе», - вважає політолог.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ