Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Розблокувати експорт спирту обіцяє новий директор ДП “Укрспирт”

1/3
Відновлення роботи Угерського спиртозаводу і підвищення зарплат працівникам в галузі – таким є результат першого робочого візиту нового виконувача обов’язків директора Державного підприємства «Укрспирт» Олега Дрожжіна на Львівщину 24 листопада.

Спершу делегація ДП «Укрспирт» у складі директора Олега Дрожжіна, голови ліквідаційної комісії концерну «Укрспирт» Ігора Ільчишина та радника директора ДП «Укрспирт», заступника голови профспілки Юрія Лучечка ознайомились з роботою Вузлівського МПД ДП «Укрспирт».

Спиртове виробництво у Вузловому на Радехівщині – одне з небагатьох, яке працює цілодобово. Як розповіла апаратник процесу бродіння Галина Василишин, протягом 92 годин у десяти чанах підприємства дозріває бражка – головний компонент спиртового виробництва. З нього і отримують спирт.

«Це спирт сорту «Пшенична сльоза». Він відрізняється кращими органолептичними і хіміко-фізичними показниками. Його ми відправляємо тільки на «Хортицю», – розповів Орест Федина, заступник керівника з виробничих питань Вузлівського МПД. «Щодня цей спирт проходить контроль якості», – розповідає інженер-хімік підприємства Галина Нечет.

На зустрічі з колективом підприємства Олега Дрожжін поділився планом роботи на новій посаді. За його словами, галузі потрібно переорієтуватися з горілчаного виробництва на інші, перспективні ринки.

«Львівщина дає 25 відсотків з усього спирту, яке виробляється нашим підприємством. Прибутковість тут є найвищою, хоча собівартість продукції є найнижчою. Все завдяки тому, що працюють досвідчені люди, – каже Олег Дрожжін. – Спиртова галузь на 95 – 99 відсотків залежить від горілчаного ринку. І якщо попит на горілку падає, потерпає і наша галузь. Треба шукати інші ринки, інші продукти. Зараз розробляються технологічні процеси, які дозволяють без зупинки виробляти спирт питний і спирт технічний. Технічний спирт і спирт-сирець користуються попитом в тому числі і за кордоном. Зараз ми очікуємо – я не хочу говорити коли це точно буде – але ось-ось очікуємо великий контракт з Польщею. Грузія у нас купує спирт мелясний, який не купують наші горілчаники. Хоча він питний, високої якості. Зараз у нас Угорщина купує наш технічний спирт. І ми повинні самі збільшувати цей ринок. Потрібні нові продукти – тих, яких потребують наші покупці».

З приходом нового керівника Дрожжіна Олега та ініціативи профспілки ДП «Укрспирту»,за останні три місяці заробітню плату по галузі було піднято на 45%.

«Дуже багато підприємств нашої галузі не працює, але ми працюємо, – констатує директор Вузлівського МПД Ігор Цибрівський. – Завдяки злагодженій праці колективу, отримуємо спирт найвищої якості сорту «Пшенична сльоза». На сьогодні у нас немає проблем з його реалізацією. Таких, які є на інших підприємствах. Бо виготовляємо спирт, який в Україні більше ніхто не виготовляє. І вже рік працюємо без зупинки. Для сільської місцевості – це високий показник».

Новації і нові ідеї привітали у Львівській ОДА. «Такої зарплати не було б, якби не було росту виробництва, – каже перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський. – Львівщина знаходиться дуже правильно і вигідно з логістичної точки зору. Потрібно інвестувати кошти в розбудову доріг. І по цій дорозі вести продукцію за кордон на експорт».

Наступним місцем відвідин делегації «Укрспирту» став Угерський спиртозавод, що на Стрийщині. 24 листопада за участі директора ДП «Укрспирт» Олег Дрожжіна і представників «Укрспирту» відбувся офіційний запуск спиртозаводу.

Підприємство перепрофілювали під виробництво спиртовмісної продукції технічного та побутового призначення. «Наразі працює 92 працівника і ще плануємо добирати людей. Перепрофілювали виробництво на виробництво розчинника спиртовмісного, який використовується у поліграфії. Випускаємо розчинник торгової марки «Рольф». Випускаємо омивач торгової марки «Зима-У». А також додатки до бензину, – каже директор ДП «Угерський спиртовий завод» Олег Онишко. – Є замовлення є й перспектива. Головна моя мета – щоби завод не зупинявся».

За участі представників Стрийської РДА, районної ради та ДФС відбулася зустріч із колективом підприємства. «Я дуже радий, що призначене нове керівництво ДП «Укрспирт». І нарешті покладено край між, так званими, двома підприємствами, які розділялися: ліквідаційною комісією «Укрспирту» і самим «Укрспиртом», – коментує ситуацію народний депутат Андрій Кіт. – Тепер є єдина державна позиція і міністерства, яка стосується і підпорядкування і роботи «Укрспирту». Та найголовніше, що держава нарешті подивилася в сторону спиртової галузі і є глобальне рішення що галузь повинна підніматися і розвиватися.

Угерський спиртозавод – один з базових підприємств на Стрийщині. І якщо забрати Леоні, який є бюджетоутворюючим, то побачимо, що регіон не так сильно виробничо розвинений. І тому це підприємство є знаковим, бо це сплата податків, це робочі місця і найголовніше – це ціла структура, яка потягнеться за цим підприємством. Це розвиток малого і середнього фермерства на Стрийщині. Це серйозний поштовх для розвитку домашнього господарства. А це означає зменшення безробіття в регіоні».

ZIK 

Фото - прес-служба ДП «Укрспирт».
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ