Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Розкрадання 100 млн грн "Укрзалізниці": 6 особам повідомлено про підозру

Розкрадання 100 млн грн "Укрзалізниці": 6 особам повідомлено про підозру. Про це повідомили в прес-центрі НАБУ.

17 січня 2019 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили шести особам про підозру у заволодінні понад 98 млн грн ПАТ «Укрзалізниця» в результаті закупівлі пального за завищеними цінами.

Зокрема, йдеться про таких осіб:
 
- начальника філії «ЦТС «Ліски» ПАТ «Укрзалізниця»;
 
- головного інженера філії «ЦТС «Ліски» ПАТ «Укрзалізниця»;
 
- в.о. начальника Одеського відділення філії «ЦТС «Ліски» ПАТ «Укрзалізниця»;
 
- головного інженера Одеського відділення філії «ЦТС «Ліски» ПАТ «Укрзалізниця»;
 
- двох директорів двох комерційних підприємств. 
 
Дії всіх підозрюваних кваліфіковано за ч.5. ст.191 КК України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).
 
Як встановило слідство, у 2016 році ПАТ «Укрзалізниця» почало реалізацію проекту так званого нового Шовкового шляху, покликаного забезпечити безперебійний транзит вантажів в Азію. За проектом, один із напрямків транзиту пролягав Чорним морем. З цією метою на баланс «Укрзалізниці» були передані два пороми — «Герої Шипки» та «Герої Плевни», — які планувалось використовувати для переправлення морем вантажних вагонів.
 
На початку 2016 року «Центр транспортного сервісу «Ліски» (входить до складу ПАТ «Укрзалізниця») провів тендер із закупівлі паливно-мастильних матеріалів для потреб цих двох поромів, переможець якого — комерційна компанія — мала поставити 6,743 тис. тон паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 101,5 млн грн згідно з договором поставки, укладеним в липні 2016 року.
 
Закупівлі за цим договором ЦТС «Ліски» здійснило у грудні 2016 року, усвідомлюючи, що потреби в закупівлі всього законтрактованого обсягу пального немає. По-перше, через технічний стан самих поромів, які потребували суттєвого ремонту, на що пішло б близько року; по-друге, проект «Шовковий шлях» втратив перспективи бути реалізованим, про що організаторам тендеру було відомо. 
 
Тим не менше, комерційна компанія-переможець тендеру постачає товар, але лише на суму 3 млн грн, натомість отримує від ЦТС «Ліски» 101,5 млн грн.
 
Розслідування наведених фактів детективи НАБУ розпочали у серпні 2017 року за власними напрацюваннями. 
 
В результаті слідчих дій, проведених детективами НАБУ у взаємодії з ПАТ «Укрзалізниця» та  Державною аудиторською службою України, особи, причетні до вчинення злочину, в серпні 2018 року повернули «Укрзалізниці» незаконно відчуженні кошти. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ