Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Розраховано вартість газу, яку витримають елеватори

Елеватори не можуть зупинити свою роботу в разі збереження високих цін на газ. Це підприємства, що забезпечують початковий ланцюжок продовольчої безпеки у світі. Таку думку висловили аналітики компанії G.R. Agro.

Експерти наголосили, що питання в тому, якими будуть ціни на послуги і якою буде ціна на зерно і далі на продукти. Маржинальність виробництва зерна в найближчій перспективі з урахуванням енергетичної кризи та подорожчання усіх складових ланцюга «з поля — у порт» буде знижуватися, але не так сильно, як здається, тому що через енергетичну кризу залишаться і високі ціни на зерно, продукти харчування тощо.

В G.R. Agro розповіли, що на елеваторах довелося в 2 етапи підвищувати тарифи на сушіння, вдруге вже просто до рівня собівартості.

«Наразі технічної можливості знайти швидко спосіб економії газу немає. Переклад сушарок на альтернативу розтягнутий у часі, і ми не встигли. Єдине, що переклали системи опалення на альтернативні джерела. Це себе виправдало», — прокоментували в компанії.

Зазначається, що на зняття тонновідсотка вологості на елеваторах G.R. Agro цього сезону в середньому витрачається близько 2,5-3 м3 газу на 1 т зернових. Середня вологість кукурудзи в цьому сезоні становить близько 20-22%, соняшнику 12-14%.

На думку спеціалістів, максимальний рівень ціни на газ цього сезону, щоб елеватори не працювали собі в збиток й забезпечували хоча б мінімальну прибутковість з нинішніх тарифів має бути 28 тис. грн за 1 тис. м3 газу.

«Тут важливіше інше питання. Який має бути тариф за ціною газу в 58 тис. грн за 1 тис. м3?», — підсумували в компанії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ