Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Захист рослин від осипання насіння

На сьогодні ріпак є цінною стратегічною культурою. Останнім часом на нього підвищується попит, адже він містить якісну олію з якої виготовляють біопаливо. У технології вирощування ріпаку найважчими елементами є захист від хвороб, шкідників та несприятливих умов навколишнього середовища.

Але найбільшої шкоди завдає властивість стручків розтріскуватися, внаслідок чого насіння висипається до та під час збирання урожаю. Часом внаслідок цього втрачається до 50% врожаю, в окремі роки внаслідок злив, суховіїв та аномальної спеки втрати можуть сягати до 80% насіння. 

Для захисту від осипання насіння аграрії застосовують клеї різноманітної природи. Одним з найпопулярніших склеювачів стручків ріпаку є Липосам-біоклей (сторінка на сайті виробника: btu-center.com/promisloviy-sektor/roslinnitstvo/b-opriliplyuvach/liposam/). Липосам на відміну від інших плівкоутворювачів створює на поверхні стручків сіточку, що за своєю структурою схожа на еластичний бинт, а не суцільну плівку, що можливо завдяки високомолекулярній структурі біополімерів, з яких складається біоклей Липосам, які до того ж дуже пружні та еластичні через свою просторову структуру. Вони м’яко обволікають рослини та їх стручки й не заважають процесам росту, дихання та фотосинтезу, а також верхнім, і нижнім стручкам накопичувати олію, рівномірно достигати, та поступово висихати.   

На гірчиці та ріпаку біоклей Липосам застосовують за 2-4 тижні до початку збору, коли на нижньому ярусі стручки буріють і вигинаються в дугу U, і при цьому не розтріскуються по шву. На горосі, сої, бобах, квасолі, бавовнику та льоні  біоклей застосовують у фазу біологічної та технічної стиглості. Для недопущення розтріскування плодів садових та ягідних культур препарат вносять за 2-4 тижні до збирання врожаю. Норма витрати препарату на один гектар становить від 0,7 л до 1,5 л біоклею. Кількість робочого розчину препарату залежить від способу обробки. Обробка посівів ріпаку робочим розчином препарату можлива як наземним обприскувачем так і за допомогою авіації. Найефективнішою обробка буде за обприскування з гелікоптера. В разі такої обробки в один слід відбувається рівномірне покриття Липосамом всіх ярусів стручків ріпаку завдяки турбулентності повітря із завихренням вертикально вгору.  

В органічній технології вирощування сільськогосподарських рослин  біоклей Липосам  вносять самостійно. В інтегрованій технології Липосам біоклей можна застосовувати залежно від погодних умов, самостійно і сумісно з десикантом. Якщо в період збирання прогнозують затяжну вологу погоду, яка унеможливить збір, тоді Липосам біоклей краще застосувати сумісно з десикантами та постаратися провести збір урожаю до початку дощів. Якщо в оптимальні строки на певній культурі препарат не вдалося внести, тоді можна перед збиранням, але при цьому потрібно збільшити норму використання біоклея. Застосовують біоклей в суху погоду   авіаційним або  надземним обприскуванням в суху погоду при температурі від 5° С до 30° С. Обробляти посіви краще в суху погоду, мінімум за 30 хв до настання дощу, адже для висихання препарату необхідний час. Під час авіаобробки слід звернути увагу на   температуру навколишнього середовища, щоб запобігти втрати робочого розчину препарату яка може відбутися внаслідок випаровування. Біоклей Липосам не розкладається під дією сонячного світла і тепла та не випаровується. Після обробки препаратом захисна дія зберігається до самого збирання врожаю. 

Слід відмітити, що норма витрати біоклею Липосам  буде незначно різнитися залежно від способу обробки  та кількості вегетативної маси рослин. Якщо при внесенні авіацією і при невеликій фітомасі можна застосовувати мінімальну норму, то при невеликій фітомасі та надземному обприскуванні середню. При збільшенні кількості фітомаси  норму витрати за обох способів застосування необхідно регулювати пропорційно кількості фітомаси.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ