Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

7 книжок на 1000 мешканців: розвиток бібліотек Львівщини

Український інститут книги опублікував результати опитування територіальних громад про фінансування бібліотечних закупівель.

0,71 книжок на 100 мешканців Львівщини (або ж , відповідно, 7 книжок на 1000 мешканців) - такими є результати аналізу фактичних бібліотечних закупівель у 2023 році. Вартість цих витрат в області минулоріч становила - 3 982 579 грн. 

Загалом в Україні у 2023 році загальна сума закупівель склала понад 30 млн грн. А це близько 130 тис. примірників книжок. У цьому році ситуація попередньо є гіршою: заплановано придбати книги на суму 26,5 млн грн., проте через зростання цін це становитиме близько 70-80 тисяч примірників.

Закупівлі для бібліотек у 2023-2024 рр., Український інститут книги

Опитування про фінансування бібліотечних закупівель серед територіальних громад провів Український інститут книги. Установа отримала 800 відповідей про закупівлі для поповнення бібліотечних фондів публічних бібліотек за 2023 рік, а також заплановані закупівлі на 2024 рік. 

Згідно зі статистикою, у Львівській області є найбільше громад (58% опитаних), які знайшли можливість профінансувати бібліотечні закупівлі впродовж 2023-2024 рр. Такий результат є навіть попри те, що на Львівщині найбільша кількість бібліотек у порівнянні з іншими областями - 932.

У Закарпатській області, наприклад, лише 13% громад отримували фінансування для бібліотечних закупівель у 2023 році та планують отримувати у 2024. Схожою є ситуація у Чернівецькій області - 15% територіальних громад. 

Фінансування бібліотечних закупівель, Український інститут книги

Як зазначають в Українському інституті книги, загалом по Україні майже половина громад (47% з тих, хто дали відповідь) не виділяли коштів на поповнення бібліотечних фондів упродовж двох років. Найбільше таких було в Чернівецькій та Закарпатській областях (по 77%), найменше у Львівській (20%).

Також організатори створили інтерактивну мапу, на якій можна переглянути стан бібліотечних закупівель у конкретній територіальні громаді, а також отримати контактну інформацію про всі зазначені книгарні. 

Детальніше ознайомитись з результатами опитування по всіх областях можна за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ