Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"Розвиватись має не лише обласний центр, а й кожна громада", - Геннадій Зубко

Про це на Раді регіонального розвитку у Вінниці наголосив Віце-прем’єр-міністр –Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Нам дуже важлива сьогодні в Україні єдність, і не тільки політична - нацентральному рівні. І Президент, і Прем'єр-міністр, і голова Верховної Радиєдині у тому, щоб проводити реформу децентралізації. Це вікно можливостей, якевідкрилося вперше за всі роки незалежності, і регіони не мають права цим нескористатися. 

 "Базовим фундаментом, який сьогодні об'єднує всю Україну, є реформадецентралізації. І коли Президент ставить завдання, щоб Україна позбуласятакого терміну, як периферія, то у кожній області ми маємо говорити не лише пророзвиток обласного центру, а ще й про кожну базову одиницю – розвиток кожної громади.Чим унікальна Вінниччина? Вона межує з сімома областями, має розвинутийагропромисловий комплекс, логістично зв'язує Південь, Північ та Захід України.Активно розвивається інфраструктура, будуються нові заклади охорони здоров’я,має великий потенціал розвитку туристичної галузі завдяки унікальномурекреаційному потенціалу. Все перелічене є інвестиційною карткою Вінниччини, ітакі маркери мають бути окреслені по кожній області", - зазначив ГеннадійЗубко. 

За його словами, важливим є питання синхронізації стратегії центральноївлади щодо регіональної політики з напрацьованими планами розвитку на місцях,на найближчі 5 років. "Коли ми говоримо, що сьогодні вже сформований планрозвитку регіону на 19 мільярдів на 3 роки, то ми маємо показати, як розвиваєтьсявся Вінницька область, а не тільки обласний та районні центри. Цього року заініціативою Президента, за підтримки Уряду і Парламенту, держбюджет бувприйнятий з урахуванням середньострокового планування. Тож тепер практичнокожна громада, маючи свої базові цифри і податкову ставку, може планувати на3-5 років розвиток громади, враховуючи державну підтримку. І це має бутисинхронним", - підкреслив Геннадій Зубко. 

У 2014 році державна підтримка складала 500 млн грн. На 2019 рік - це вжепонад 33 млрд грн. І це лише ті напрямки, які стосуються освіти, медицини,дорожньої інфраструктури, ДФРР, субвенцій ОТГ. Додатково будуть з'являтися інові програми щодо  питної води, розвитку сільських територій,інфраструктурних об'єктів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ