Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ринок праці: підсумки 2019 року та прогнози на 2020

Експерти hh.ua | grc розповідають, що змінилось у вакансіях та резюме за останні 12 місяців та чого чекати у 2020 році

НАЙЗАТРЕБУВАНІШІ СПЕЦІАЛІСТИ

Аналіз процесів на українському ринку праці і світових тенденцій показує, що найближчим часом найбільша кількість вакансій буде з'являтися для фахівців з продажу та менеджерів по роботі з клієнтами, розробників програмного забезпечення та інших IT-спеціалістів, маркетологів і PR-менеджерів. Ці співробітники потрібні практично в будь-якій компанії і будь-якій галузі. І, наприклад, затребуваність останніх двох профсфер відповідає світовим тенденціям, вимогам діджитал епохи, висококонкурентної економіки та вимогливості покупців і споживачів, що зростає.

Водночас варто виокремити найдефіцитніших фахівців – це представники робітничих професій, інсталятори, сервісні інженери, автослюсарі. Претендентів на такі вакансії дуже мало – часто на одну вакансію припадає менше одного резюме, згідно з аналізом бази hh.ua | grc (для порівняння в середньому на ринку цей показник дорівнює 3-4, а у висококонкурентних сферах може доходити до 25).

Загалом у 2019 році збільшилася частка таких профсфер, як «IT», «Маркетинг», «Адміністративний персонал», «Бухгалтерія», «Банки». А в «Продажах» і «Робочому персоналі» активність, порівняно з іншими профсферами, дещо зменшилася.

ЯК ЗМІНИЛИСЬ ЗАРПЛАТИ

У питанні зарплатної політики варто відзначити кілька тенденцій:

  • Перш за все, нерівномірність розвитку профсфер. Наприклад, станом на кінець 2019 року в деяких профсферах зарплати зросли за рік на 20-30% (наприклад, IT, адміністративний персонал, транспорт і логістика), а в деяких – залишилися на рівні січня 2019 року (юриспруденція HoReCa), або показали незначну (в межах 3%) або негативну динаміку (домашній персонал, мистецтво, ЗМІ).
  • Різниця між верхньою і нижньою межами зарплатної вилки у вакансіях для одних і тих же фахівців може відрізнятися в кілька десятків тисяч гривень. Наприклад, інженерів можуть шукати як на 15 000 грн, так і на 50 000 грн
  • Якщо ми говоримо про середні показники, то, наприклад, за 2018 рік зарплатні пропозиції у вакансіях виросли на 25-30%. Цьогоріч темпи скромніші – 15 – 20 %.
  • Помісячний аналіз зміни розміру пропонованої у вакансіях заробітної плати показує, в більшості профсфер зарплати змінювались хвилеподібно (тобто за періодами зростання слідували періоди спаду). Це стосується, наприклад, профсфер «Безпека», «Мистецтво, розваги, ЗМІ», «Консультування», Медицина, фармацевтика», «Наука та освіта», «Початок кар'єри» - тих галузей, де відчутніші сезонні коливання. Відсутність періодів спадів спостерігалась лише IT-сфері.

ПОШУКАЦЬКІ НАСТРОЇ

Серед пошукачів найактивнішими в 2019-му, як і торік, були фахівці-початківці. Крім того, збільшилася частка присутності на ринку розробників і тестувальників ПЗ, адміністративного персоналу, маркетологів і PR-менеджерів, ТОП-менеджерів, журналістів. При цьому майже по третині всіх шукачів розраховують отримувати від 12 000 до 24 000 грн (37%) або менше 12 000 (39%).

ЧОГО ОЧІКУВАТИ У 2020 РОЦІ

Серед основних чинників, які визначатимуть розвиток ринку праці у 2020 році, можемо зазначити про:

  1. Ймовірність чергової хвилі міграції українців, у Німеччину зокрема, у зв’язку зі зміною правил роботи для іноземних громадян. Так, німецькі роботодавці найбільше зацікавлені у розробниках та тестувальниках ПЗ, працівниках виробництв, робітничому та медичному персоналі. Й у половині вакансій ідеться про зарплати від 46 900 до 90 000 грн, ще у 30% пропозицій про роботу фігурують заробітки від 91 000 до 135 000 грн. А головні причини, яка підштовхують українських пошукачів замислюватись про переїзд – можливість більше заробити, бажання змінити країну проживання без прив'язки до роботи, відсутність гідної роботи у регіоні проживання;
  2. Світовий економічний спад та глобальні рецесії, зокрема – у виробництві, які прогнозуються на 2020 рік. Аналіз бази вакансій за 2019 рік показує, що вже у другій половині року у цих профсферах спостерігалась від’ємна динаміка та кількість пропозицій про роботу у них зменшувалась. Така тенденція може продовжитись і у наступному році;
  3. У розрізі профсфер тенденції збережуться: у ТОПі найзатребуваніших спеціалістів залишуться IT-спеціалісти, спеціалісти з продажів, маркетологи тощо;
  4. Рівень конкуренції, який можна показати за допомогою hh-індекса (співвідношення кількості резюме до кількості вакансій), скоріш за все, зростатиме. Що буде наслідком не стільки нестачі робочих місць, скільки невдоволеності пошукачів теперішнім місцем роботи та бажанням знайти кращу пропозицію;
  5. Посилюватиметься вплив технологій на структуру робочих місць та обов’язки спеціалістів. Зокрема – скорочуватиметься потреба в одних спеціалістах, робота яких може буде замінена програмних забезпеченням чи роботизованними рішеннями (наприклад, касири, діловоди, операціоністи). І зростатиме в інших – наприклад, в IT-фахівцях (програмістах, розробниках, адміністраторах мереж і баз, фахівцях з робототехніки, з інформаційної безпеки, web-дизайнерах тощо), аналітиках Big Data, інженерах тощо.
  6. В HR-політиці та стратегії роботодавців у найближчому майбутньому прослідковуватимуться такі тенденції, як оновлення підходів до корпоративного навчання та розвитку, а саме здвиг парадигми від пасивної ролі співробітника до активної, коли навчання стає employee-driven: працівники самі створюють контент, а підрозділи навчання стають кураторами та «архітекторами досвіду»; використання digital-технологій, перш за все - у рекрутингу та навчанні; HR-маркетинг і пошук нових цільових аудиторій, робота над підвищенням привабливості галузей та брендів окремих професій; корпоративне волонтерство; запровадження well-being програм.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ